Kantrida naših snova

DAMIR MIŠKOVIĆ: HNK Rijeka nema novaca za novu Kantridu, potrošen je na Rujevicu

Portal Novilist.hr

Damir Mišković/V. KARUZA

Damir Mišković/V. KARUZA

Nije upitno da se stadion mogao graditi od trenutka kada se pojavila ideja o izgradnji stadiona. Problem je bio u popratnim sadržajima za što je trebalo mijenjati GUP i za to je trebalo vremena. Ne vidim da je cijeli proces završen, treba pokušati pronaći investitore - kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA Robert Ferlin ugostio je u eteru Radio Rijeke, kultnoj emisiji Pod stijenama Kantride, gradonačelnika Vojka Obersnela, predsjednik i vlasnika HNK Rijeke Damira Miškovića i predsjednika Armade Dejana Božića. Tema se nakon subotnjeg povratka Kantridi nametnula sama od sebe: izgradnja ili rekonstrukcija stadiona na Kantridi i povratak Rijeke pod legendarne stijene.


– Što se mene tiče situacija je kristalno jasna – govorio je Obersnel. – Već samom idejom izgradnje stadiona Kantride, zbog koje se i počelo graditi stadion na Rujevici kao neko prijelazno riješenje, mi smo osigurali sve uvjete da bi došlo do gradnje novoga stadiona. Znači, stadion se mogao i može se graditi. S druge strane razumijem investitora, tvrtku Stadion Kantrida i gospodina Miškovića, koji naravno žele na neki način dio te priče komercijalizirati, odnosno ostvariti neke sadržaje koji će imati i prihodovnu komponentu, a ne samo rashode. Lijepo je organizirati utakmicu, lijepo je uživati u dobroj atmosferi i dobrim rezultatima, međutim sve to košta. Zbog toga razumijem želju da se uz stadion izgrade i komercijalni sadržaj Da bi se to moglo desiti trebalo je izmjeniti GUP. Prije više od godinu dana taj GUP je i izmjenjen i u principu što se na tiče nema apsolutno nikakvih zapreka da se krene s izgradnjom stadiona, a isto tako nema zapreka da se stadion koristi kao što se koristio uspješno ovu subotu. Čestitam članovima Armade i svima ostalima koji su bili uključeni u organizaciju samoga događaja.


Nakon Obersnela u raspravu se telefonski uključio Mišković.




– Neka mi nitko ne zamjeri, ali nigdje u svijetu sam stadion ne može opstati ako država sve ne financira – kazivao je Mišković. – Imali smo sreće da smo kroz fondaciju Social Sport uspjeli spasiti Rijeku i to je bio jedan dio koji je trebao stabilizirati Rijeku da bude stabilan prvoligaš. Uspjeli smo napraviti puno više od toga i donijeti puno više novaca. Novci za stadion su u ono vrijeme bili osigurani, grad je napravio preduvjete za stadion, ali je trebalo promijeniti GUP da bi stadion imao popratne stvari koje bi financirale stadion da može funkcionirati. Nažalost, kod nas, možda je tako i vani, procedura za promjenu dokumenata za igradnju velikih kompleksa traje duže. Nisam mogao zadržavati tako dugo novce od fondacije i okrenuli smo se kampu na Rujevici koji prvotno nije trebao biti kao danas nego puno skromniji s plohama za treniranje. Kada smo vidjeli da neće ići tako brzo na Kantridi te novce smo utrošili na Rujevici. Novaca u HNK Rijeci za stadion nema, ponavljam već dvije godine da tražimo investitora kojemu će se sve to poklopiti s promjenom GUP. Nadam se da ćemo naći investitora, ali to nije samo obveza HNK Rijeke nego svih nas. Tko god nađe investitora je slobodan doći i donijeti novce za izgradnju novoga kompleksa na Kantridi.


Nova Kantrida je projekt koji je ispada na čekanju?


– Ovo što smo vidjeli u subotu je bilo prekrasno, ali ovakva Kantrida ne zadovoljava uvjete za nogomet koji se danas igra u svijetu. Dok se ne nađe novi investitor, možemo jednom godišnje imati pravu utakmicu kao u subotu, ali definitivno ovakva Kantrida kao što je danas ne može biti da se igra na razini na kojoj Rijeka igra. Govorim o uvjetima natjecanja u Prvoj HNL i Europi. Rijeka je dio Kantride i mi ćemo se odazvati kada kod bude trebalo. Hvala svim ljudima koji su organizirali utakmicu i probudili osjećaj iz 80-tih i 90-tih kada se tako navijalo na Kantridi. Bio je gušt biti na Kantridi – rekao je Mišković, a nadovezao se na njegove riječ i Obersnel. 


 



 Za kraj riječ je dobio Dejan Božić, predsjednik KN Armada.


– Armada je svjesna da su financije te koje pokreću sve projekt. Svega smo svjesni i Kantrida kakva je sada ne odgovara nikome. Ajmo napraviti javnu tribinu, okrugli stol i vidimo što i kako dalje dok se ne nađe investitor. Kantridu treba iskoristiti jednom ili dvaput godišnje bilo kroz revijalne ili kup utakmice. Ajmo se vratiti dolje jednom ili dvaput godišnje, a dok se ne nađe investitor predlažemo javnu tribinu sa svim akterima ove priče da vidimo kako grad diše – kazao je Božić.



– Ponovit ću još jednom. Nije upitno da se stadion mogao graditi od trenutka kada se pojavila ideja o izgradnji stadiona. Problem je bio u popratnim sadržajima za što je trebalo mijenjati GUP i za to je trebalo vremena. Ne vidim da je cijeli proces završen, treba pokušati pronaći investitore koji bi bili spremni ući u nove sadržaje koji bi stvorili pretpostavke za izgradnju novoga stadiona. Činjenica je da Kantrida kakva je danas ne zadovoljava niz uvjeta i da su se igrale europske utakmice jer nam je UEFA pod uvjeravanjem da ćemo graditi novi stadion progledala kroz prste. Kantrida ovakva kakva je ima svoje specifičnosti, ima stijene i more, ako se napravi novi stadion neće biti baš biti puno ni stijena ni mora. Stadion sa željom da bude potpuno natkriven ima svoje tehnološke zahtjeve. Lokacije ostaje, ali sigurno neće biti tako atraktivna kao stara Kantrida na kojoj smo svi uživali. Trebamo svi zajedno sagledati cijelu priču i vidjeti što želimo. Ako se stadion na Kantridi napravi to više nikada neće biti stara Kantrida kakvu smo svi poznavali uz cijeli niz drugih problema koja ta lokacija nosi – ustvrdio je riječki gradonačelnik.