Premijer liga

Trener “Škrljeva” Damir Rajković: ‘Nikome nećemo biti lak suparnik’

Zlatko Horvat

NOVI IZAZOV – Damir Rajković  / snimio V. KARUZA

NOVI IZAZOV – Damir Rajković / snimio V. KARUZA

Primarni cilj je ostanak bez velikih trauma. Obaveza i cilj su napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu. Probat ćemo doći do osmog mjesta i doigravanja – kaže Rajković



Susretom branitelja naslova prvaka »Cedevite« i »Zadra« riječkog trenera Aramisa Naglića u petak kreće Premijer liga. Dan kasnije u ligu što nosi novo ime krenut će i košarkaši »Škrljeva«, koji u Mavrincima (19 sati) dočekuju »Hermes Analiticu«. Za sastav trenera Damira Rajkovića okolnosti su drugačije, sada su nositelji kvalitete u regiji zapad, što je obaveza više.


– Mislim da možemo biti zadovoljni onim što smo odradili u pripremnom razdoblju. Neću reći da smo sve odradili sto posto, jer nismo bili kompletni, što zbog ozljeda što zbog viroze, koja je pokosila momčad. Štemberger i Perković tri vikenda bili su aut zbog natjecanja FIBA 3×3 – kaže Damir Rajković, trener »Škrljeva«. – Mogli smo napraviti više, odigrali smo dovoljan broj utakmica, ali zbog izostanaka nismo mogli dovoljno uigrati ekipu. Međutim, momčad je ostala gotovo ista i time možemo anulirati nedostatke iz pripremnog razdoblja.


Brian Williams se vratio odigrati još jednu sezonu u »Škrljevu«. Drugi Amerikanac je Jaron Nash, zamjena za Nicholasa Cooka.





ABA liga, Druga ABA liga, Premijer liga, Prva liga… Tako izgledaju klupske stepenice kvalitete.


– Vidjet ćemo kako će izgledati Premijer liga, koja će se smanjiti na 12 klubova, možda i na deset ako to bude optimum, uz dva-tri kluba u Drugoj ABA ligi, gdje je sada samo »Split«. Želja je da se naša liga isprofilira, da mladi stasaju i na tome treba ustrajati, pogotovo kada su u pitanju nositelji kvalitete. »Cedevita«, »Cibona« i »Zadar« trebali biti prototip kako te mlade gurati i profilirati za reprezentaciju. Mi ostali smo tu da pomognemo mladima da se razviju – smatra Rajković, koji je proteklog ljeta U-20 reprezentaciju Hrvatske vratio u A razred bez obzira na silne otkaze.


– Na te otkaze po reprezentacijama treba obratiti pažnju. Nije fer od tih ograča, jer oni su proizvod našeg društva, svih nas koji radimo u košarci, gledateljima, svima koji rade, jer oni su im omogućili da budu u reprezentacijama i ostvare svoje ambicije. Za mene ne neprihvatljivo da netko otkaže reprezentaciju. Nama ostaje samo zasukati rukave, a igračima je dužnost vratiti i klubu i reprezentaciji za uloženo.


Izgledalo je da će lakše krenuti liga u Sloveniji, ipak su oni prvaci Europe, ali Slovenci su odgodili početak zbog spora sa sucima oko visine troškova…



Letač


– Nash je drugačiji, igra na poziciji tri, koji nam je nužan za neke veće stvari. Vidjet ćemo koliko će uspjeti ukopiti u momčad. Naime, u proteklih mjesec dana jedan tjedan je pauzirao zbog ozljede, a jedan zbog bolesti, tako da nije prošao pripreme s nama. Vidi se da je drugačiji tip igrača. On je letač, znači voli visoku loptu, ima duge ruke i dobar je u skoku. Može puno toga obrambeno pokriti, ali trebat će mu jedno vrijeme za prilagodbu, ovo mu je prva sezona u Europi nakon sveučilišta i to će mu biti uteg. Vjerujem da ćemo ga uspjeti prilagoditi na naš sustav igre.


Rajković je preuzeo kormilo momčadi početkom prosinca prošle godine s omjerom 1-8 u prvenstvu i ostvario učinak iznad 50 posto (9-8). »Škrljevo« je prošlo prvenstvo okončalo na devetom mjestu, što sugerira da bi u novoj sezoni trebalo dohvatiti doigravanje.


– Ovo sezone primarni je cilj ostanak bez velikih trauma. S obzirom na to da smo jedini premijerligaš u ovom dijelu Hrvatske, naša je obaveza i cilj, mene i kluba, napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu. Probat ćemo doći do osmog mjesta i doigravanja. Čista računica kaže da smo prošle sezone bili deveti, a jedan klub koji je bio ispred nas je nestao. To je igra brojeva, sve ostalo trebat će pokazati na parketu.


Štemberger i Perković donose iskustvo, novopridošli Ivan Furlan i Josip Barnjak mladost. Povratak Dina Stipčića znači sigurnost u obrani.


Dobar posao


– Napravili smo dobar posao. Moja je želja bili zadržati 80-90 posto momčadi, jer lakše je raditi i razvijati sustav igre. Dobili smo mladost kroz Barnjaka, U-20 reprezentativca, te Furlana, koji su fizički potentni, te zalog za budućnost. Tu je još i 21-godišnji Radunić, s njima treba napraviti iskorak kroz uvođenje u pravu seniorsku košarku. Treba spomenuti povratnika Stipčića, on je poveznica unutarnje i vanjske linije, koji može dobro obrambeno reagirati na svakog suparničkog igrača.


»Jolly JBS« je odustao od natjecanja, pa iz lige s 13 momčadi ispadaju tri, a ulaze dvije iz novoformirane Prve lige. »Škrljevo« u subotu odmah želi poručiti da se iz Mavrinaca neće lako nositi bodovi.


– Taj autoritet domaćeg parketa pokazali smo prošle sezone, jer smo dobili »Cedevitu« i »Zagreb«. Taj domaći parket treba biti naša snaga, kao i pomoć s tribina. Vjerujem da ćemo dobro broditi na domaćem parketu, počevši od »Hermes Analitice«, momčadi koja je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prošlu sezonu. Znamo što želimo i tako ćemo se postaviti.


Možda »Škrljevo« postane i senzacija sezone.


– Ne bih išao tako daleko, puno bi se stvari trebalo poklopiti. Trebale bi nas zaobići ozljede bolesti, forma bi trebala biti konstanta cijelu sezonu. Izazov svakako postoji, ali jedna te utakmica može baciti u očaj, a jedna te digne do nebesa, kao što na startu prošle sezone dogodilo »Splitu«. Ali to su »žuti«, »Škrljevo« je jedan mali klub, koji je treću sezonu u prvom razredu hrvatske košarke i kojem treba mir. Treba sagledati što imamo, dobre igrače i optimalne uvjete, ali prije svega nužan je rad. Ako postavimo dogovorene kriterije, koje smo dogovorili, nikome nećemo biti lagan suparnik.