Problemi hrvatske košarke

Šokantna poruka mladim košarkašima: Čestitam vam na europskom zlatu. Uživajte, jer od sada nećete…

P. N.

snimio Sanjin Strukić / PIXELL

snimio Sanjin Strukić / PIXELL

"Uživajte u ovim trenucima kada je košarka pobjednik, kad je košarka ljubav, kad je košarka sve. Uživajte, jer iz mog iskustva, od sada nećete. Kao što i ja nisam."



Hrvatski košarkaš Karlo Vragović, koji nastupa za momčad turskog Bursaspora, poslao je putem svog facebook profila poruku mladim košarkašima Hrvatske, koji su u Novom Sadu osvojili europsko prvenstvo. Sadržaj njegove poruke otkriva jedan od velikih problema hrvatske košarke. Za početak, Vragović je mladim košarkašima poručio da je ponosan na njih do neba, a zatim napisao:


“No sada Vas čeka nešto najteže. Možda vam nitko ovo neće reći, no tek sada vas čekaju prevare i laži, zavjere i obmane. Sad će vas svi tapšati po ramenu, a nigdje u Hrvatskoj nećete dobiti priliku. Sad će Cedevita, prvak države, igrati sa osam stranaca, a vi ćete se, mladići moji, boriti za minute u Boscu, Dubravi i nekim drugim klubovima. Dapače, i ja sam odrastao u tim klubovima, bio prvi strijelac lige, najbolji igrač prve hrvatske lige, a onda… muk i tišina. Sve što ste radili i napravili jednostavno se zaboravlja. Sve se stavlja na stranu. Bit ćete samo jedan od mnogo njih. Želim da uživate u ovim danima ponosa i slave, jer ste zaslužili, ali jednog dana netko od vas koji će pročitati ovo možda će se pronaći u ovim rečenicama. Volio bih više nego išta da ne bude tako; da sve ovo što pišem bude neistina. Međutim, teško. Sve ovo što ste vi proživjeli, proživio sam i ja, poručio je mladim košarkašima Vragović.


Zatim je objasnio: “Nisam bio prvak Europe, ali sam uvijek bio na vrhu. Kapetan reprezentacije deset godina. Utakmice i utakmice odigrane za Lijepu našu. I, što dobiješ zauzvrat? Zalupljena vrata pred nosom u svom rodnom gradu (opaska, Cibona ), vrijeđanje i omalovažavanje (nečiji očevi će znati!). Tjeraju te van iz tvoje države da bi se dokazao i pokazao koliko vrijediš. Uživajte u ovim trenucima, jer profesionalizam nije ni blizu onoga što vi trenutno možete zamisliti. Uživajte u ovim trenucima kad je košarka pobjednik, kad je košarka ljubav, kad je košarka sve. Uživajte, jer iz mog iskustva, od sada nećete. Kao što ni ja nisam.”




Svoju poruku mladim košarkašima Vragović je završio pozdravom: “Hrvatska iznad svih.”