Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Ispis članka: Krinoline i čipka, čokolada i dijamanti: Znate li kakva su vjenčanja trenutno "in"? - Novi List

NoviList.hr

Krinoline i čipka, čokolada i dijamanti: Znate li kakva su vjenčanja trenutno "in"?

Sudbonosno "da"

20. studeni 2017 10:27

Napisao: Marina Kirigin

U trendu su romantične vjenčanice s krinolinama i čipkom, čokoladne torte, prstenje s dijamantima, umjetničke fotografije i neobične lokacije uz zabavu
s manjim brojem uzvanika

Foto: Marin Aničić

OPATIJA Bijele vjenčanice s puderastom podlogom i puno čipke - trenutno su najtraženije haljine za dan kada mlada izriče sudbonosno »da«. Poželjan je i čipka »tattoo« uzorka, a svemu dakako valja pridodati perlice i sjaj. I dalje su u trendu duge vjenčanice, pretežno dugih rukava u obliku sirene s laganom krinolinom. Otkrili smo to na 18. izdanju Sajma vjenčanja u Opatiji, gradu koji je jedna od najtraženiji destinacija za vjenačanja, a koji je svrstan i među top deset najromantičnijih gradova u Europi.

– Popularne su romantične vjenčanice s krinolinama, ali i one u dva dijela koje omogućavaju da se plašt skine. Tako ostane jednostavna vjenčanica koja može biti plesna, ali po potrebi i kraljevska. Efekt čipke mora doći do izražaja, pa su tako posebno zanimljivi takozvani čipkasti tattoo-i gdje je efekt kao da se čipka nalazi na koži. Međutim, sve traženiji su i 3D uzorci, kao primjerice cvjetići - rekla je Vesna Sposa, vlasnica Vesna Sposa modne kuće koja se predstavila na opatijskom sajmu.

Puno detalja

To sitno zadovoljstvo o kojem sanjaju mnoge mlade žene i pred oltarom se vide u dugim bijelim haljinama ne stoji malo. Cijena najma vjenčanice u kojoj će mlada lako izgledati kao princeza iz bajke stoji od 3.500 do 6.000 kuna. Poželite je pak kupiti, cijena se utrostručuje. Za šivanje, odnosno kupnju, takve vjenčanice nužno je izdvojiti 15.000 do 18.000 kuna. Upravo zbog ovakvih cijena u modnoj kući kažu kako je puno aktualniji najam u odnosu na kupnju.

I da, to je samo jedna mala kapljica u moru onoga što vam treba za vjenčanje iz snova, jer naravno treba iznajmiti salu, dekorirati prostor, naći glazbenike, složiti meni, ali i odabrati prstenje, tortu, buket... Devedeset posto vjenčanih torta su od čokolade, traže se one klasične, jednostavne ali i one umjetničkih oblika za čiju izradu su ponekad potrebni i dobri temelji iz kiparstva.

– Najveća torta koju smo radili za vjenčanje bila je za dvjestotinjak osoba, na šest katova. Jedino tako mogli smo zadovoljiti broj osoba na koji je trebala biti raspoređena slastica. Takva torta dođe oko 5.000 kuna, međutim najčešće cijene torti za svadbu su od 2.000 do 2.500 kuna - otkrio je izlagač na opatijskom sajmu Darko Grgurević iz riječke slastičarne »Cacao«.

Potvrda ljubavi

Vjenčanje može biti raskošno i skromno, međutim bez prstenja se ne može. Mladenci su posljednjih godina uglavnom zainteresirani za bijelo zlato, a tek u posljednje vrijeme primjetan je i lagani povratak žutog zlata.

– Uglavnom se traži bijelo zlato, a ženski prsteni sve su češće ukrašavani dijamantima. Zasad smo imali različite upite po pitanju posveta s unutarnje strane prstenja. Najčešće graviramo imena i datume, ali i stihove pjesama, nadimke, brojke za koje ne znamo što znače, ali i otiske prstiju - kazao je Luigi Koci iz zagrebačke zlatarne »Koci« navodeći kako je prosječna cijena prstenja za mladence od 3.000 do 4.000 kuna.

Za razliku od torte koja će se pojesti i nestati, prstenje će zadržati svoju vrijednost baš kao i fotografije koje su neizostavan dio svake svadbe. Ovjekovječiti uspomene značajno je ne samo za mladence, već i za njihovu širu obitelj, ali i za potomke. Potvrda je to događaja ljubavi i velikih trenutaka sreće.

– Kada su fotografije, albumi, kutije za albume u pitanju danas sve mora biti personalizirano. S obzirom da su u posljednje vrijeme atraktivnija intimna i manja vjenčanja na neobičnim lokacijama, u prirodi, uz more, ja se nastojim uklopiti u to i fotografijama dati i jednu umjetničku crtu kako bi bile posebnije - rekao je sudionik opatijskog sajma, riječki fotograf Petar Fabijan koji svojim klijentima poklanja fotografiju mladenaca na drvetu, njegov ručni rad.

I da, vjenčanja se planiraju puno unaprijed. Lara Belušić i Andrej Glavičić iz Labina, posjetitelji opatijskog sajma vjenčanja svoje sudbonosno »da« planiraju izreći u rujnu 2018. godine. Već su sve najvažnije stvari dogovorili i isplanirali, preostaje im još svega nekoliko detalja. Na opatijskom sajmu došli su na ideju da bi neke od lokacija njihovog pira mogli dodatno dekorirati balonima.

– Na piru će nas biti 80-ak, uglavnom sve mladi ljudi, naši prijatelji. Umjesto glazbenog sastava angažirali smo DJ-a, a zaobišli smo i neke običaje. Neću otići po mladu u njezinu kuću već ćemo se naći ispred crkve - rekao je Andrej.