Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
9. prosinca 2019.
Ispis članka: Odlazak nagrađivanog glazbenika: Preminuo legendarni Slobodan Vujović - Novi List

NoviList.hr

Odlazak nagrađivanog glazbenika: Preminuo legendarni Slobodan Vujović

In memoriam

16. srpanj 2019 10:32

Napisao: Ivana Kocijan

Cijenjeni skladatelj, aranžer, tekstopisac, producent glazbe, inženjer tona, osnivač i vođa sarajevske grupe Ambasadori, bio je i jedan je od utemeljitelja i osnivača Radija Otok Krk

Foto: PRESS

RIJEKA - Na groblju u Vrbniku jučer je na posljednji počinak ispraćen Slobodan Vujović, skladatelj, aranžer, tekstopisac, producent glazbe, inženjer tona, osnivač i idejni vođa legendarne sarajevske grupe Ambasadori i jedan je od utemeljitelja i osnivača Radija Otok Krk. Tužnu vijest o odlasku legendarnog Slobodana Vujovića Vuje na Facebooku je objavila Jasna Gospić, jedna od nekadašnjih članica grupe Ambasadori.

– Jednog sasvim običnog sarajevskog dana pozvao me je da budem član grupe Ambasadori i tako u velikoj mjeri odredio moj život. Bilo je to više od glazbe i više od običnog dana, bio je to životni put i opredjeljenje. Takav isti »običan« dan imale su i moji dragi kolege Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz i Hari Varešanović. Svako od nas u životu ima takav dan u kojem se određuje, ali sretan je onaj koji ima tu sreću da mu netko pruži ruku kao što je Vuja pružio nama. Nažalost, daljine su nas razdvojile, ali zauvijek će ostati naše zajedničke pjesme i svaka tvoja nota koju si nam podario. Koliko su tvoje pjesme lijepe, govori činjenica da su i danas među najslušanijima i najljepšima, putuju kroz generacije. Počivaj u miru dragi Vuja, vole te tvoji pjevači Čola, Ismeta Hari i Jasna. Obitelji upućujemo najiskrenije saučešće, napisala je.

Uspješan glazbenik

Kako piše Hrvatsko društvo skladatelja, Vujović je rođen 1948. u Fojnici, a odrastao je i školovao se u Sarajevu gdje je završio gimnaziju i studirao strojarstvo i političke znanosti (do 1973. godine), ali nije diplomirao. Od 1965. godine počeo se kao gitarist intenzivnije baviti glazbom, a 1967. godine stekao je status profesionalnog glazbenika. U razdoblju od 1968. do 1972. radio je kao novinar i urednik u omladinskom tisku (Spektar, Sarajevo), a novinarske radove iz područja glazbene publicistike povremeno je objavljivao u glazbenim časopisima, dnevnim novinama i revijalnom tisku. Godine 1968. osnovao je grupu Ambasadori u kojoj je djelovao kao gitarist, skladatelj i lider grupe. Jedna od najpoznatijih pjesama grupe Ambasadori je »Dođi u pet do pet« koju u potpunosti potpisuje Vujović, a između ostalog, on je zaslužan i za glazbu evergreena »Pusti, pusti modu«. S grupom Ambasadori, kao i s drugim poznatim interpretatorima zabavne, pop i rock glazbe, od 1970. naovamo na prostorima bivše Jugoslavije stekao je i održao reputaciju uspješnog skladatelja, gitarista i aranžera. Njegova glazbena djela i izvođački nastupi povezani su s najpoznatijim glazbenim festivalima i manifestacijama u zemlji.

Osnivač Diskotona

Jedan je od osnivača diskografske kuće Diskoton u kojoj je od 1973. bio urednik za zabavnu glazbu, od 1981. glavni i odgovorni urednik, a od 1990. predsjednik Upravnog odbora. S grupom Ambasadori i brojnim najistaknutijim interpretatorima zabavne glazbe snimio je velik broj ploča, audio i videokaseta, postigavši brojne zapažene naklade, u više navrata srebrne, zlatne i dijamantne ploče. Objavljivao je i za strane diskografske kuće EMI International i EMI Toshiba. Pred rat u BiH 1992. godine dovršio je i predao u tisak rukopis knjige o gitari koji je izgubljen, vjerojatno uništen. Tijekom rata boravio je u Sarajevu i obavljao poslove u okviru radne obveze u tvrtki Diskoton, a djelovao je i kao izvršni direktor organizacije za zaštitu glazbenih djela i autorskih prava BIHOMA. U ratu je ostao u Sarajevu sve do travnja 1994. godine te je izravno zaslužan za spašavanje fundusa Diskotona i Udruženja kompozitora BiH. Sredinom travnja 1994. uspio je napustiti ratom razoreno Sarajevo i pridružiti se obitelji koja je 1992. izbjegla na otok Krk, gdje je živio do smrti.

Brojne nagrade

Vujović je bio član Uprave i vlasnik tonskog studija Vrbnico d.o.o. Ostavio je i pečat u našem kraju. Jedan je od utemeljitelja i osnivača Radija Otok Krk na kojem je bio zaposlen kao glazbeni voditelj i urednik, potom glavni urednik, direktor i član uprave. Zbog zapaženog uspješnog poslovanja Radija O. K. upisan je u Zlatnu knjigu najboljih hrvatskih poduzetnika i menadžera 2003. godine. U mirovini je bio od 2009. 
Za svoj rad osvojio je: 22 zlatne i srebrne ploče, posebno priznanje za razvoj diskografske djelatnosti u BiH, nagradu Disko Olimp, Zlatnu značku RTV-a Sarajevo, estradnu nagradu Jugoslavije za posebne zasluge u razvoju pop-rock glazbe, estradnu nagradu BiH za produkciju i nakladu više od 2.000 nosača zvuka i slike (ploče, audio i videokasete, CD-i), a nositelj je i strukovnih priznanja udruženja skladatelja i glazbenika.