Projekcije filmova

Započeo History Film Festival: Tko je ubio Benita Mussolinija?

Kim Cuculić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Projekcijama filmova u velikoj dvorani HKD-a na Sušaku i u Galeriji »Kortil« večeras je u Rijeci počeo drugi History Film Festival, koji će potrajati do 9. rujna. Riječ je o za sada jedinom međunarodnom festivalu u svijetu koji se isključivo fokusira na povijesne dokumentarne filmove nastale u okviru nezavisnih produkcija i produkcija TV-kompanija. Ove godine na programu je pet svjetskih, devet europskih i 37 hrvatskih premijera, uključujući i Oscarom nagrađeni »O. J.: Made in America«. U središtu su dokumentarci koji otkrivaju malo poznate činjenice o velikim ljudima ili nas pak upoznaju sa sudbinama malih ili slabo poznatih ljudi koji su se našli na vjetrometini povijesti.


Na početku Festivala – s pola sata zakašnjenja zbog tehničkih razloga – prikazan je film »Tri smrti Benita Mussolinija«, koji otvara pitanje što se zapravo događalo posljednjih sati Mussolinijeva života – tko ga je ubio, zašto i u kojim okolnostima? Oko toga su se, naime, pojavile kontradiktorne tvrdnje i razna nagađanja obavijena velom misterija. Dokumentarni film nastao 2016. u režiji Emmanuelle Nobecourt i u francuskoj produkciji, na temelju arhivske građe i iznošenja mišljenja povjesničara pokušava rekonstruirati što se uistinu dogodilo. Film počinje Mussolinijevom smrću – njegovo tijelo, zajedno s tijelom njegove ljubavnice Clare Pettaci i tijelima drugih poznatih fašista, obješeno je naglavačke u Milanu.


U travnju 1945., u trenucima kad su se savezničke snage približavale Milanu, a njemačke povlačile iz Italije, Mussolinija su zajedno s Petacci kod mjesta Giulino di Mezzegra uhvatili talijanski partizani pri pokušaju njihova bijega u Švicarsku. Ubijeni su po kratkom postupku, međutim oko načina njihove egzekucije postoje kontroverze. Autorica filma razvija tezu da je Mussolini zapravo umro triput. Politički je umro u trenutku savezničkog iskrcavanja u ljetu 1943. godine. U trenucima kad je pobješnjela gomila linčovala njegovo naglavačke obješeno tijelo, Mussolinijevo pogubljenje simbolički je označilo kraj 23-godišnjoj fašističkoj diktaturi. No, ostaju otvorena brojna pitanja o njegovoj trećoj – fizičkoj smrti.




Večeras je drugi History Film Festival svečano otvoren, a nastavlja se danas brojnim projekcijama od 17 do 24 sata. Sutra će u 11 sati u trsatskom ogranku Gradske knjižnice Rijeka biti održan masterclass »Umjetnost stvaranja dokumentarnih filmova u eri lažnih vijesti«, koji će održati gošće iz Amerike – Caroline Waterlow i Nina Krstić.