Društvo hrvatskih književnika

Za novog predsjednika riječkog ogranka DHK izabran Igor Žic

Franjo Deranja

Igor Žic / Snimio Vedran KARUZA

Igor Žic / Snimio Vedran KARUZA



U Rijeci je održana Izborna skupština Društva hrvatskih književnika – Ogranak Rijeka kojoj je nazočio i predsjednik DKH Đuro Vidmarović.


U izvješću dosadašnje predsjednice riječkog ogranka Društva književnika, u dvama mandatima, Silvije Benković-Peratova, vidljiva je intenzivna i plodna aktivnost, posebice u poticanju mladih na književno stvaralaštvo, osobito u području poezije.


Ipak, očekivala se i dalje se očekuje veća potpora Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, posebice u adekvatnijim financijskim oblicima. Ostvarena je i kvalitetna suradnja s književnicima iz Italije, zatim Bugarske i više ostalih zemalja.




Đuro Vidmarović dao je punu potporu riječkom ogranku DHK i čestitao na postignućima što ih ostvaruju uz silni entuzijazam, i to u kontinuitetu već godinama. Naglasio je kako se u mnogim sredinama, na gradskim i županijskim razinama ogranci DHK susreću s poteškoćama i nerazumijevanjem političkih vodstava, ali – treba znati, rekao je – književnici i njihova djela pamte se mnogo dulje nego političari, uz časne iznimke koje su među političarima ipak rijetke!


– Književnici su svećenici umjetnosti i njihova djela valja vrednovati prema estetskim kriterijima, kao što se i oni trebaju kloniti  utjecaja dnevnopolitičkih i stranačkih ključeva – rekao je Vidmarović.Za novog predsjednika riječkog ogranka DHK izabran je Igor Žic, književnik i povjesničar umjetnosti, književni te likovni kritičar iz Rijeke.Đuro Vidmarović čestitao je Žicu u svoje ime i uime 530 članova Društva hrvatskih kn jiževnika i poželio mu uspješno vođenje riječkog ogranka.


Igor Žic je naglasio kako se glavnina aktivnosti ogranka DHK u Rijeci zasad ogleda kroz pripremu i objavljivanje književnog časopisa i revije za književne prosudbe „Književna Rijeka“, iako bi bilo još mnogo oblika i formata kroz koje bi se mogla ostvarivati punija aktivnost i djelovanje riječkih književnika.


Objavljivanje autorskih književnih djela samo je dio mnogovrsnih dimenzija. Jedna od preokupacija bit će i ponovno postavljanje tekstova „Književne Rijeke“ u elektronički format, odnosno na internet, rekao je Igor Žic.


U Upravni odbor DHK-Ogranak Rijeka izabrani su Silvija Benković-Peratova, Bože Mimica, Davor Velnić i Đoni Božić.