Najbolji domaći krimić

ZBF – Šest finalista u utrci za 50 tisuća vrijednu nagradu biblioteke Balkan Noir

Hina

U subotu će se znati koji je najbolji hrvatski krimić

U subotu će se znati koji je najbolji hrvatski krimić

Za 50 tisuća kuna vrijednu nagradu natječu se romani »Stvarno je odlično baviti se kriminalom« Nenada Stipanića, »Mima i vaše kćeri« Želimira Periša, »Sestrica s jezera« Gorana Tribusona, »Tri petka u travnju« Pavla Pavličića, »Crna vreća« Vesne Ćuro-Tomac i »Sva je priroda divlja i surova« Ivančice Đerić



ZAGREB U utrku za titulu najboljeg domaćeg krimića objavljenog u proteklih godinu dana u sklopu biblioteke Balkan Noir, koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih i/ili regionalnih autora, ušlo je šest romana, među kojima su se našli novi krimići ‘majstora žanra’ Gorana Tribusona i Pavla Pavličića, ali i nekoliko novih ‘noirovskih’ autora.


Za 50 tisuća kuna vrijednu nagradu natječu se romani »Stvarno je odlično baviti se kriminalom« Nenada Stipanića, »Mima i vaše kćeri« Želimira Periša, »Sestrica s jezera« Gorana Tribusona, »Tri petka u travnju« Pavla Pavličića, »Crna vreća« Vesne Ćuro-Tomac i »Sva je priroda divlja i surova« Ivančice Đerić.


Balkan Noir


Njih je, među ukupno jedanaest romana objavljenih u prošloj godini u toj biblioteci, odabrao žiri koji su činili glavna urednica Express.hr-a Merita Arslani, urednik kulture tjednika Express Igor Vikić te novinari Expressa i Express.hr-a Sergej Županić, Ines Šikić, Mia Mitrović i Tina Barbarić.




»Prethodna je godina za Balkan Noir bila jako uzbudljiva jer smo imali sjajan miks autora, već poznatih ‘kriminalaca’, koji su jako poznati u kriminalističkom žanru, ali i par onih koji su novi u njemu«, kazala je Arslani, istaknuvši kako su ove godine u toj biblioteci autorice zastupljenije nego prethodnih.


»U cijelom tom dijapazonu pisaca nije bilo lako izdvojiti šest najboljih, ali je s druge strane olakšanje imati toliko dobrih romana u izboru i baš zato sam sigurna da su šest odabranih ispravan izbor za finale«, dodala je Arslani, koja je u biblioteci Balkan Noir, u njenom premijernom krugu 2014., objavila krimić »Pouzdan izvor«.


»Mima i vaše kćeri« nastavak je serijala o Mimi Želimira Periša, započetog knjigom »Mima i kvadratura duga« objavljenom 2014. također u ediciji Balkan Noir. Roman je najavljen kao »još strašniji tehnotriler, pravi horor za roditelje internetske generacije«.


Roman »Crna vreća« Vesne Ćuro-Tomić žiri je opisao kao »psihološki i izuzetno zabavan triler, ispresijecan inteligentnim humorom u čijem je fokusu spisateljica krimića i novinarka Bruna, opterećena kreditom u švicarcima, kojoj narkodileri u bijegu pred policijom doslovno pred noge bacaju oko pola milijuna eura«.


Proglašenja pobjednika 21. svibnja u MUO-u


Ivančica Đerić, spisateljica rođena u Sisku koja danas živi u Kanadi, radnju svojega krimića »Sva je priroda divlja i surova« smjestila je u »rubno vrijeme«, na kraj 1980-ih, početak 1990-ih, u zagrebački studentski dom u kojem je pronađeno tijelo djevojke. Pojedinačan slučaj, međutim, poticaj je da se progovori o sukobima koji su prethodili ratu, ali i desetljećima koja su uslijedila, u priči koja »izvrsno secira hrvatsko društvo tad, ali i prepoznaje današnje probleme«.


Roman Nenada Stipanića »Stvarno je odlično baviti se kriminalom« najavljen kao »domaći sudar Charlesa Darwia, Quentina Tarantina i Vjenceslava Novaka«, priča je o kriminalcu koji je vječiti početnik, koji pleše na rubu, bavi se kamatarenjem, reketarenjem, ali »ne radi drogu i oružje« i koji u nuždi izigrava i detektiva te profesionalno zaštitari.


U novom trileru »Tri petka u travnju«, majstor žanra Pavao Pavličić svojem je junaku Remetinu zadao dosad najteži zadatak: prvi put mora odraditi ozbiljan istražiteljski posao izvan Zagreba, u Osijeku, i to bez svog policijskog istražitelja Šostara. Goran Tribuson, također etablirani ‘noirovski’ autor, u »Sestrici s jezera« predstavlja novi istražiteljski par – Ognjena Kokota i Ivu Vrabeca, koji su karakterno posve drugačiji od dosadašnjih legendarnih Tribusonovih likova, policajca Nikole Banić i inspektora Vinka Dogana.


Za svog favorita među šest odabranih romana publika može glasovati na portalima Express.hr i 24sata.hr ali i fizički, ubacivanjem glasova u glasačke kutije u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u sklopu književne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF) Naklade Ljevak. Pobjednik, kojeg će Podravka nagraditi s 50 tisuća kuna, bit će proglašen 21. svibnja u sklopu ZBF-a.


Biblioteku Balkan Noir je prije dvije godine pokrenuo list 24sata u suradnji s nekoliko velikih izdavača, Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaikom knjiga. Do sada je objavljeno 19 romana, a najnoviji, 20. roman, »Poglavnikov pudl« Ede Popovića, bit će predstavljen uoči proglašenja pobjednika, u subotu 21. svibnja u MUO-u.