Festival svjetske književnosti

Dolaze brojne književne zvijezde

Hina

Festivalski program otvorit će Olga Tokarczuk

Festivalski program otvorit će Olga Tokarczuk

FSK ove godine s najvećim brojem i najzanimljivijim gostima dosad, među kojima su Frédéric Beigbeder, Jonas Hassen Khemiri, Richard Flanagan, David Grossman, Olga Tokarczuk...



ZAGREB Šesti Festival svjetske književnosti (FSK) bit će održan u Zagrebu i Splitu od 2. do 8. rujna ove godine s najvećim brojem i najzanimljivijim gostima do sad, među kojima su najavljeni francuska književna zvijezda Frédéric Beigbeder, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri,  bookerovac Richard Flanagan, dobitnik Man Booker Internationala David Grossman, te ovogodišnja dobitnica te nagrade, poljska književnica Olga Tokarczuk.


Seid Serdarević, programski direktor i glavni urednik organizatora – nakladničke kuće Fraktura, istaknuo je na konferenciji za novinare kako, za razliku od tri prethodna izdanja, Festival ovaj put nema zemlju u fokusu, ali zato ima možda najzanimljivije goste dosad.– Do sada je potvrđen najveći broj gostiju i programa, njih stotinjak iz 17 zemalja – od Australije, preko Europe i Afrike do Južne Amerike – koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz književnike i moderatore sudjeluju, kao i uvijek, likovni umjetnici i glazbenici; oni će u desetak dana početkom rujna posjetiti Hrvatsku i biti u međusobnom dijalogu, te će predstaviti svoja djela hrvatskoj publici – dodao je Serdarević.

Rada Iveković


Festivalski program otvorit će 2. rujna u Kinu Europi gošća iz Poljske, slavna književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International Olga Tokarczuk, koja će govoriti o svojoj najvažnijoj knjizi, monumentalnom romanu »Knjige Jakubove«, koja će za desetak dana izaći u prijevodu Mladena Martića i izdanju Frakture. Šesti FSK ugostit će još jednog dobitnika prestižnog Man Booker Internationala, Izraelca Davida Grossmana, jednog od najpoznatijih svjetskih pisaca u stalnoj kandidaturi za Nobelovu nagradu, kao i dobitnika Man Bookera, australskog književnika Richarda Flanagana.


Serdarević je najavio i jednu od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédérica Beigbedera, pa jednog od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti »a da ne piše krimi romane«, Šveđanina Jonasa Hassena Khemirija. Predstavit će se i najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto, koji će govoriti o iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji gdje je bio čak pet puta.




Nakon više od dvadeset godina na 6. FSK-u, prvi put u Hrvatskoj službeno će nastupiti i istaknuta hrvatska filozofkinja s respektabilnom francuskom spisateljskom i akademskom karijerom Rada Iveković. Dolazi i meksički pisac, jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije Antonio Ortuno, te još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker – Chigozie Obioma.


Filmovi, glazba, izložbe


Tu su i domaće književne snage Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i drugi. U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a, FSK ponovno dovodi i troje pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava iz Brazila i Portugala – riječ je o autorima Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu, kojeg je predsjednik hrvatskog PEN-a Tomica Bajsić najavio kao »pjesnika urbanog mentaliteta i jezične razigranosti«, i Barthomewu Ryanu sa sveučilišta u Lisabonu.I ove godine program obuhvaća nekoliko okruglih stolova posvećenih aktualnim pitanjima, kao što su pravo na priču u okviru kulture moći; razgovarat će se o pitanjima granica slobode na tribinama, a najavljen je i razgovor o generaciji milenijalaca i njihovim (ne)mogućnostima u suvremenom svijetu, kao i okrugli stol »Riječ i svijet«, u organizaciji hrvatskog PEN-a. Govoreći o nezaobilaznom filmskom programu Festivala, Serdarević je istaknuo retrospektivu filmova koje je Lordan Zafranović snimio u suradnji s Mirkom Kovačem, čime će FSK obilježiti i osamdesetogodišnjicu Kovačeva rođenja i petogodišnjicu smrti toga pisca.

Kad je riječ o glazbenom programu, on bi ove godine trebao biti najbogatiji do sad: na otvaranju će glazbeni performans posvećen Gorgoni i Josipu Vaništi izvesti skupina Gorgona nova, a na zatvaranju sviraju Sleepyheadsi. Još nekoliko glazbenih programa odvijat će se u zagrebačkom klubu Boogie. Nastavlja se i popularni program književnih matineja za srednjoškolce a, kao i svake godine, Festival počinje pretprogramom, izložbom hrvatskih likovnih umjetnika koja se otvara 31. kolovoza u Studiju Moderne galerije »Josip Račić«. Direktorica Frakture Sibila Serdarević kazala je kako je to jedan od najspecifičnijih segmenata Festivala. Proizišao je iz plodne ideje da se festivalske goste ne prikaže uobičajeno fotografijama u katalogu, nego da ih se prikaže portretima koje će prema fotografijama izraditi umjetnici, pojasnila je, a kroz pet godina festivala i jednako toliko izložbi, stvorio se respektabilan korpus likovnih djela 40-ak likovnih umjetnika.


O uspješnosti toga koncepta govori i činjenica da su ta djela izložena i na Sedmom hrvatskom bijenalu ilustracije, koji se u Klovićevim dvorima može pogledati do 22. srpnja, a donosi izbor iz djela iz svih pet godina FSK-a. Već 1. rujna u KIC-u, u suradnji s partnerom 24sata i pod kustoskim vodstvom Frane Dulibića, otvorit će se izložba posvećena satiri.