Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
24. veljače 2020.
Ispis članka: DENIS ROMAC Kaotičan Brexit još je moguć - Novi List

NoviList.hr

DENIS ROMAC Kaotičan Brexit još je moguć

Zlu ne trebalo

27. studeni 2018 18:45

Napisao: Denis Romac

Reuters

Razvod Europe i Ujedinjenog Kraljevstva glatko je dobio zeleno svjetlo 27 članica EU-a, no to je iznenadilo samo one koji su mislili da će britanska pregovaračka taktika »podijeli pa vladaj« uroditi plodom. Europa je oko Brexita ostala jedinstvena. Iako je liderski deficit jedan od glavnih europskih problema, Europa je imala sreće s pregovaračem za Brexit, iskusnim Michelom Barnierom, koji je odlično odradio važan posao.
Pa ipak, prava drama oko Brexita tek počinje. Njezin završni čin odigrat će se u Britaniji, što je u redu, jer tamo je drama i započela. Sporazum o razdruživanju mora biti potvrđen u britanskom parlamentu, što neće biti nimalo jednostavno, s obzirom na to da tri četvrtine onih koji su glasali za Brexit tvrde da taj ugovor ne odražava ono za što su glasali u lipnju 2016. godine. A bez parlamentarne potvrde ugovor na kojem su Bruxelles i London radili protekle dvije godine i koji na skoro 600 stranica obvezujućeg ugovora definira da će Ujedinjeno Kraljevstvo i sljedeće dvije godine, odnosno do konca 2020., ostati članica jedinstvenog tržišta, ali pritom neće imati pravo glasa, neće stupiti na snagu. Ujedinjeno Kraljevstvo svejedno bi 30. ožujka napustilo EU, ali bez sporazuma. A kao u svakom razvodu, bilo kakav dogovor bolji je od razvoda bez dogovora. Zato se Europa mora pripremiti i na kaotičan Brexit.

Britanci će se pak morati suočiti sa tragičnošću svoje odluke i shvatiti da nakon rastave braka nije moguće očuvati ono što su imali u braku, koji je za njih otpočetka bio isključivo brak iz interesa. Europsko ujedinjavanje Britanci su najprije pratili distancirano i sumnjičavo, sve dok početkom šezdesetih nisu shvatili da su bez članstva na gubitku. Onda su zatražili članstvo, ali ih je tvrdoglavi francuski predsjednik de Gaulle, koji nije želio ulazak Britanije, držao u europskom predvorju cijelo desetljeće, do 1973. godine, kada Britanci napokon dobivaju mjesto za zajedničkim stolom.
Od tada do danas britanski je interes ostao nepromijenjen. Britanci većinu svog izvoza plasiraju u Europu, odakle dolazi i većina roba koju Britanci uvoze. Zato je britansko članstvo u EU-u bilo u interesu Britanaca. Što se onda dogodilo u lipnju 2016. godine, kada je većina birača, doduše tijesno, ipak odlučila kako će Britaniji biti bolje izvan EU-a?

Pojednostavljeno rečeno, britanski su birači, oni koji su glasali za Brexit, povjerovali su lažima. Zagovornici Brexita služili su se manipulacijama zbog kojih javnost nije stekla stvarnu sliku o tome što će za Britaniju značiti odlazak iz Unije. I sada će se morati suočiti s cijenom tog odlaska, osobito na gospodarskom planu, što je posve suprotno od onoga što im je obećano prije dvije godine. Najgorljiviji zagovornici Brexita u međuvremenu su zatražili – i uglavnom dobili – državljanstva zemalja koje ostaju u EU-u, u koje su preselili i svoje biznise, najčešće u Irsku. Britanski plan prema kojem će od Europe uzimati samo ono što joj je u interesu – zajedničko tržište – a da će na svojim granicama zaustaviti ono što ne žele, pokazao se nerealnim.
No ovdje nije riječ o jednosmjernom procesu. Brexit nije samo tragedija za Britaniju, nego i za Europu, koja odlaskom Britanaca ne gubi samo drugu najveću neto uplatiteljicu u europski proračun, nego i zemlju koja je svojom bogatom političkom i kulturnom tradicijom snažno obilježila Europu i njezine institucije proteklih desetljeća. Nakon desetljeća širenja i ujedinjavanja, Europa se počela smanjivati. Brexit je poraz Britanije, ali i Europe.