Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1n
Sutra: 0° 0° 1n
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Sloboda za velike ribe - Novi List

NoviList.hr

Sloboda za velike ribe

Iza pozornice Branka Podgornika

15. lipanj 2018 19:19

Napisao: Branko Podgornik

Predsjednica je zapravo bila blaga. Netko oštriji od nje vjerojatno bi otvoreno rekao da ta »četiri stupa«, na kojima počiva EU, uglavnom koriste najjačim članicama, a slabijima najčešće škode

Snimio Sergej DRECHSLER

Gotovo svakog dana svjedoci smo novih sukoba između predsjednice Republike i Vlade. Oni su pokazatelj sve dubljih strateških podjela u hrvatskoj politici, ali i odsjaj povijesnih lomova koji su upravo zahvatili Europsku uniju i svijet.

Kolinda Grabar-Kitarović uočila je u Bruxellesu da sloboda kretanja radnika u Uniji nema samo prednosti, nego i mane. Kao primjer je istaknula Hrvatsku, iz koje je u pet godina iselilo 320 do 380 tisuća ljudi.

Neke ljude iz Vlade ta je istina tako zaboljela da su predsjednicu upozorili, poput ideoloških komesara, da »sloboda kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga« pripada »četirima slobodama« koje su temelj EU-a. Sugerirali su da predsjednica potkopava Uniju i želi zatvaranje granica. Ona je to zanijekala optužujući Banske dvore da namjerno izvrću njezine riječi, jer žele skrenuti pozornost javnosti s činjenice da Vlada ne želi ozbiljno rješavati problem iseljavanja.

Predsjednica je zapravo bila blaga. Netko oštriji od nje vjerojatno bi otvoreno rekao da ta »četiri stupa«, na kojima počiva EU, uglavnom koriste najjačim članicama, a slabijima najčešće škode. Rekao bi da ta »slobodna trgovina« kapitalom, robom i ljudima nije nikakva europska i ljudska vrijednost, nego interes kapitala, velikih banaka i korporacija, zaogrnut u liberalnu ideologiju.

»Slobodno« tržište je mit koji u stvarnosti ne funkcionira. Tržištem uvijek netko upravlja – država u javnom interesu, ili najjače privatne kompanije. »Četiri slobode« EU-a zapravo legaliziraju zakon jačega, u kojem velike ribe najčešće gutaju male. Da bi se to olakšalo, moćni u Uniji nameću slabima otvaranje granica, odricanje od autonomne regulacije te od zaštite vlastitog gospodarstva i radnih mjesta – odricanje od carina, subvencija, vlastite valute i politike.   

Riječ je o »ogoljelom kapitalizmu u gruboj formi, s državom protiv države, gdje pobjednik preuzima cijelu strukturu«, razočarano je još prije pet godina rekao proeuropski ekonomist i demograf Edward Hughes, sa sveučilišta u Barceloni, objašnjavajući da će rezultat toga biti iseljavanje stanovništva iz slabijih zemalja srednje Europe i Sredozemlja, te njihovo polagano »umiranje«.    

To što Vlada zatvara oči pred realnošću, neće pomoći ni njoj, niti Hrvatskoj. Mit o slobodnom tržištu više ne poštuje ni SAD, koji je nekoć bio njegov glavni zagovornik.

Predsjednik Trump obrušio se na svjetske multilateralne institucije koje promiču slobodnu trgovinu, jer je ona kumovala gubitku američke industrijske baze i stručnih vještina – što je Pentagon nedavno ocijenio kao opasnost za obranu SAD-a. Prošlog vikenda raspala se organizacija zemalja G7. Ubrzano se dezintegrira i EU, dok se brojni europski lideri svađaju i razilaze kao rakova djeca.

U međunarodnom poretku koji se pomalja, narodima i njihovim državama otvara se mogućnost da preuzmu veću kontrolu nad vlastitim prostorom, gospodarstvom i razvojem, bez tutora iz multilateralnih trgovinskih organizacija, kojima pripada i EU. Ideološkim komesarima iz Vlade i establišmenta, naravno, taj proces nije po volji, ali ga neće moći zaustaviti.