Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
19. veljače 2020.
Ispis članka: ZDENKO DUKA Tko je od HDZ-a još i opasniji? - Novi List

NoviList.hr

ZDENKO DUKA Tko je od HDZ-a još i opasniji?

DRUGO MIŠLJENJE

13. travanj 2019 22:53

Napisao: Zdenko Duka

Foto S. Drechsler

Nakon što su dvije konzervativne i katoličke udruge neuspješno prikupljale potpise za referendume o radikalnim izmjenama izbornog sustava i o poništenju Istanbulske konvencije, pripremaju se dva nova referenduma. Sindikati bi krajem ovog mjeseca trebali prikupljati potpise za referendum koji bi trebao spriječiti odlazak u mirovinu sa 67 godina života a, evo, Živi zid je najavio i referendum o potpunom ukidanju financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna pod motom »Uzmite novac strankama«.

Objašnjenje predsjednika Živog zida Sinčića je turbo-populističko, ali će, nažalost, mnoge privući jer ima zdravorazumsku logiku. »Nedopustivo je da je država potpuno paralizirana kada imamo bolesno dijete i građani se mimo države moraju organizirati i skupljati novac za stvari koje su odavno trebale biti riješene«, poručio je Sinčić. To je istina, ali ni mnogo bogatije zemlje nemaju takve mehanizme odlučivanja da u nekoliko dana isplate milijunski novac za eksperimentalno liječenje djevojčice u SAD-u.
Ima naravno jako puno stavaka proračuna gdje država može uštedjeti veliki novac, a da ipak baš potpuno ne ukine državno financiranje parlamentarnih stranaka, kao što to sad, predizborno naravno, predlaže Živi zid. Financiranje stranaka iz državnog proračuna bilo bi dobro smanjiti za 20-30 posto, jer najveći dobivaju daleko najviše, ali ga ne bi bilo pametno ukinuti jer bi to bio put u potpuno lopovsko društvo (kao da nije dosta ovo što imamo sad!) u kojem bi razni moćni lobiji velikim novcem birali vlast koja će im ići na ruku.

Po razumnim procjenama, više potpisa će prikupiti sindikalni zahtjev za referendum za poništenje odlaska u mirovinu sa 67 godina, od 2033. godine. Jer, objektivno, ako se to može, recimo ako bi nam netko jamčio dostojne mirovine, ako bi netko padobranima koliko-toliko kontinuirano spuštao novac iz aviona pa da ga možemo uredno pokupiti – pa naravno da ćemo glasati ne da u mirovinu idemo sa 65 godina, nego i da se to još skrati na 63 godine! U uređenim zemljama nije niti moguće na referendumu odlučivati o osobnim materijalnim pravima, o tome kakvi će biti porezi, kakve će biti plaće. Kako ćeš imati minimalnu plaću od 1.000 eura, kakvu bi nam poželjela predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ako poslodavci to ne mogu isplatiti a da istodobno ne zatvore dućan?

Ali, tu je problem u nečem drugom. Mirovinski sustav je probušen zbog ekonomskog uništenja u 90-im godinama a znamo tko je to i zbog kojih i čijih gangsterskih interesa proveo, te zbog, razmjerno, nerealno visokih braniteljskih mirovina, dok ćemo učinke rekli bismo neustavnog, klijentelističkog Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji, koji je donesen početkom prošle godine, tek osjetiti.
Dakle, ako su sindikati pripremali referendum o mirovinama, onda su trebali pripremiti ovakvo pitanje: »Treba li radikalno smanjiti braniteljske mirovine?« ili »Treba li braniteljske mirovine izdvojiti iz mirovinskog sustava?«, ili pak »Treba li poništiti doneseni Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji?« Ako su odlučili ići na referendum, to bi onda pogađalo srž problema. A u ovoj situaciji kad Hrvatska ima doslovno najniže mirovine ne samo u EU-u, nego i u cijeloj Europi kad se mirovine uspoređuju s prosječnim plaćama, kad prosječno ima najmlađe umirovljenike uopće, predlagati da se sad referendumom ukine odlazak u mirovinu sa 67 godina (ako ranije nisi prikupio 41 godinu staža!), koji će stupiti na snagu tek za 14(!) godina, potpuno je neodgovorno. Što oni misle da će ovoj zemlji odjednom i jako naglo krenuti nabolje? Na osnovu čega to misle?

Tu je onda i taj zaista nevjerojatni, sjajni Davor Bernardić koji je naravno odmah podržao taj sindikalni referendum iako je baš SDP taj čija je vlada još 2014. godine donijela zakon po kojem bi se, doduše od 2038. godine, u mirovinu išlo sa 67 godina. U snižavanju dostignutih standarda u SDP-u, Bernardić je valjda pomislio da je vrijeme da i SDP-ovi birači postanu krajnje nezahtjevni, da im vjerodostojnost ne znači ništa, da »puše« floskule i populističke gluposti. Da postanu uvijek vjerni i stameni kao HDZ-ovi birači. Ali, HDZ-ovi birači barem znaju prioritet – to je »čista« i blagoslovljena Hrvatska. Ako je to prioritet, može se jesti i trava.
Lošiji i opasniji od ovih koje smo, kao nekim strašnim usudom, sami izabrali da nam vladaju i onih koji se pokazuju kao njima jako i u svemu oporbeni, gori su jedino protivnici stranaka, parlamentarizma i institucionalnog odlučivanja.
Sada HDZ napokon razmišlja da pokuša okupiti većinu za promjene Ustava RH kako bi za prolazak referenduma na državnoj razini bio potreban izlazak od 50 posto birača. To je SDP-ov prijedlog još odavno, dakle kad ne bi bilo (vječito predizbornog) politikanstva, takve bi se izmjene Ustava mogle prihvatiti još i prije ovog ljeta. To je krajnje nužno. Pa čak da prag izlaznosti i ne bude 50 posto nego i nešto manji, ali pitanje referenduma se konačno mora riješiti, a nije moguće drugačije, nego izmjenom Ustava.