Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Kamenčić u Karamarkovoj cipeli - Novi List

NoviList.hr

Kamenčić u Karamarkovoj cipeli

Drugo mišljenje Zdenka Duke

1. lipanj 2016 07:23

Napisao: Zdenko Duka

Foto Jurica Galoic/PIXSELL

U nastupu na Saboru HDZ-a Karamarko je Božu Petrova usporedio s "kamenčićem u cipeli", bez kojeg će HDZ pokrenuti prave reforme koje zemlji trebaju. "Super, kamenčić se malo kotrlja, nekad od Banskih dvora do Sabora, nekad u suprotnom smjeru od Vlade prema Saboru, pa onda natrag od Sabora prema Vladi", odgovorio je na tu omalovažavajuću 'dosjetku' Petrov. 

'Dosjetku' su Karamarko i njegovi sigurno pomno smišljali - kako omalovažiti nevažnog Petrova, Most i nevažnu javnost u velikoj Karamarkovoj cipeli koja gazi dalje. Gazi Hrvatsku prije svih, sve dok mu to bude dopušteno. 

Poslije najnovijih dokumenata koji su procurili u javnost, Karamarko sve više tone. Ali, ovo je takva država, nisu visoki demokratski i etički standardi, ništa tu nije sigurno. Osjećaj političkog morala, političke odgovornosti postoji samo kod nekih, Karamarko o takvom nečemu niti razmišlja, niti želi znati što je to, a obrambena mu je retorika prijeteća, a kakva bi drukčija i bila.

Nema kod njega nikakve argumentacije. Ništa niti zna niti želi objasniti, pokušava se obraniti napadom i prijetnjama jer je oboružan time da je šef "najveće hrvatske stranke u povijesti", da je skoro cijeli život, nekih tridesetak godina u represivnom aparatu -obavještajac i policajac i takav je njegov stil. Ni HDZ nema bogatu demokratsku prošlost i kulturu, nipošto, baš suprotno, veliki dio tih 27 godina postojanja - bio je baš regresivna, represivna i nedemokratska stranka. 

Kaže Karamarko da se njegov opoziv "neće dogoditi". I da ovo što slijedi nije izglasavanje nepovjerenja njemu, nego cijelom HDZ-u i Vladi i ono što je najindikativnije - "mi to nećemo dopustiti". Što se to "neće dopustiti" u demokraciji, ako su demokratska pravila takva da gubiš kad je protiv tebe većina? Pita se Petrov: Hoće li nas uhititi?

Svašta je Karamarko izgovorio ovih dana. Poznata je ona da će oporba završiti u paklu. Ili da je afera pokušaj da se HDZ demoralizira, ali da je to nedopustivo „jer o našoj stranci ovisi budućnost Hrvatske“.

Mnogi bi rekli da je baš suprotno, i da Hrvatska ima budućnost jedino ako ovakvog HDZ-a kakav je danas ne bude niti pri vlasti niti na vlasti.

Šef HDZ-a štreberski je ponavljač komunističkog, staljinističkog, totalitarističkog govora. Tako komunisti skoro pola stoljeća nisu dopuštali ovo i ono, da ne govorimo onda o prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, generalu JNA. "Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima....", počeo je etiketirati i napadati Franjo Tuđman na zagrebačkom aerodromu, kad se bio vratio iz SAD-a s liječenja, a dva dana ranije je gotovo 100 tisuća ljudi na zagrebačkom glavnom trgu prosvjedovalo zbog oduzimanja koncesije Radiju 101. 

Od razbijanja ćirilićnih ploča u Vukovaru prošlo su skoro dvije godine, od postavljanja šatora u Savskoj nešto manje. Ali praktički je u samo četiri mjeseca ova vlast od koliko-toliko relativno pristojne države, podrškom ekstremistima, gotovo uspjela učiniti od ove zemlje opskurni nacionalistički vilajet. Zato što su takvi odjednom i u prvom ešalonu vlasti.

Što se tiče kamenčića kojeg Karamarko namjerava odstraniti, treba znati da kamenčić žulja sve jače, noga nateče pa se mora i cipela mijenjati.