Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Važno otkriće

Presitižni Nature Physics objavio rad hrvatske znanstvenice Ane Sunčane Smith

Ana Sunčana Smith
Ana Sunčana Smith
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2017. u 13:04 2017-10-10T13:04:51+02:00

Istraživanje je provedeno sa suradnicima s Friedrich Alexander Sveučilišta Erlangen – Nürnberg, te sa Sveučilišta u Stuttgartu, Würzburgu i Marseilleu i Helmholtz Instituta u Jülichu

ZAGREB - Ugledni časopis Nature Physics objavio je rezultate istraživanja grupe prof. dr. sc. Ane Sunčane Smith s Instituta Ruđer Bošković kojim je objašnjeno kako dolazi do međustaničnih međudjelovanja i koji mehanizmi drže žive stanice zajedno.

Radi se o potpuno novim spoznajama o dosad nepoznatoj fiziološkoj ulozi nedavno otkrivenih aktivnih fluktuacija u staničnim membranama.

Osnovna motivacija rada, pojasnili su s IRB-a, bila je istražiti i bolje razumjeti proces adhezije koji stanice u živom tkivu drži na okupu, a njegova važnost posebno dolazi do izražaja kad se ovaj proces poremeti što se, primjerice, događa kod tumora.

Grupa predvođena hrvatskom znanstvenicom dala je svoj teorijski doprinos te predvidjela, simulirala i objasnila, a u suradnji s eksperimentalnim dijelom suradnika mjerenjima potvrdila kako proces stvaranja i odvajanja staničnih kontakata ne ovisi o detaljima međudjelovanja između proteina, nego isključivo o fizičkim efektima u membrani u njihovoj okolini.

Najnovije izdanje uglednog časopisa

Istraživanje je provedeno sa suradnicima s Friedrich Alexander Sveučilišta Erlangen – Nürnberg, te sa Sveučilišta u Stuttgartu, Würzburgu i Marseilleu i Helmholtz Instituta u Jülichu, a dio je 1,5 milijuna eura vrijednog projekta Europskog znanstvenog vijeća (ERC) MembranesAct u kojemu se pod vodstvom Ane Sunčane Smith istražuju svojstva i funkcije membrana živih stanica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.