Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Novi pothvat

NASA uspješno testirala letjelicu: "Do 2024. će ljudi biti na Mjesecu"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 7:53 2019-07-03T07:53:29+02:00

"Meni je to izgledalo kao potpuni uspjeh misije"

NASA je uspješno testirala svemirsku letjelicu kojom planiraju poslati ljude na Mjesec do 2024. godine.

Kapsula Orion, gotovo identična modelu predviđenom za let astronauta već 2022. godine iz NASA-inog svemirskog lansirnog sustava, poletjela je iz svemirske postaje na Floridi.

"Meni je to izgledalo kao potpuni uspjeh misije", rekao je Blake Watters, proizvođač Oriona, prenosi Reuters.

Koristeći Orion i NASA Space Launch System, koji se grade za sljedeći let, svemirska agencija SAD-a namjerava vratiti ljude na Mjesec do 2024. godine. Ubrzani vremenski rok je u ožujku postavila Trumpova administracija.

Testno vozilo od (9.979 kg) korišteno u simulaciji uronjeno je u ocean brzinom od 300 milja na sat (483 km na sat) nakon odvajanja od pojačivača i bez korištenja padobrana koji bi se koristili za osiguranje da je posada sigurno sletjela.

Ruska kapsula Soyuz, koju su Sjedinjene Države koristile za prijevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, prošle je godine doživjela kvar. To je bila prva takva nezgoda u posljednjih 30 godina.

NASA je potpisala ugovor s kompanijom Elona Muska SpaceX i Boeing Co (BA.N) kako bi izgradili zasebne sustave kapsula za posadu koje mogu prevesti astronaute do svemirske stanice. SpaceX'ova Crew Dragon kapsula eksplodirala je na testnom postolju u travnju što će zasigurno odgoditi let s posadom dok se ne provede potpuna istraga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.