Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Zov divljine

Hormonska oluja: Vukovi na meti lovaca u Kanadi pod stresom

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2014. u 16:03 2014-11-19T16:03:00+01:00

Znanstvenici koji su objavili studiju u časopisu Functional Ecology ispitali su hormone kod vukova, a otkrili su visoke razine hormona stresa i promjene u razinama spolnih hormona koje bi mogle utjecati na promjene u čoporu te ih učiniti podložnijim bolestima

Vukove se često doživljava kao neprijatelje, ljudi ih se boje i progone ih jer im lukave zvijeri ubijaju stoku, a da njihov život nije nimalo lagan sada je i znanstveno dokazano. Kanadski znanstvenici otkrili su da su vukovi u toj zemlji gdje ih se kontrolirano lovi i kontinuirano proganja pod velikim stresom, prenosi The Scientist.  

Znanstvenici koji su objavili studiju u časopisu Functional Ecology ispitali su hormone kod vukova, a otkrili su visoke razine hormona stresa i promjene u razinama spolnih hormona koje bi mogle utjecati na promjene u čoporu te ih učiniti podložnijim bolestima.
Istraživači sa sveučilišta u Calgaryju i Victoriji prikupili su dlaku vukova koje su ubili lovci tijekom 13 godina te su iz nje dobili podatke o dugoročnom hormonskom statusu životinja izmjerivši im razine hormona stresa kortizola te spolnih hormona progesterona i testosterona.
Kod 130 vukova iz kanadskih tundri koje se pojačano izlovljava i ubija da bi se populacija vukova držala pod kontrolom znanstvenici su otkrili znatno više razine kortizola nego kod 30 vukova iz šuma u kojima lov na njih nije tako intenzivan.
Vukovi iz tundri su također imali povišene razine progesterona, što ukazuje na višu stopu ženki koje se tjeraju, a inače je uobičajeno da se jednom godišnje tjera tek jedna ženka u čoporu. Povišene razine testosterona u populaciji progonjenih vukova ukazuju i na potencijalno nestabilan čopor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.