Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Slijetanje na Mjesec

Otkrivena do sad povjerljiva tajna misije Apollo 11: "Da, mogli smo izgubiti posadu"

FOTO/NASA/Umjetnički koncept Apolla 7
FOTO/NASA/Umjetnički koncept Apolla 7
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 7:53 2019-07-02T07:53:41+02:00

Servisni modul postao je beskoristan i predstavljao je opasnost od sudara nakon što su se ta dva dijela razdvojila, pa je trebala preskočiti Zemljinu atmosferu poput kamena bačenog preko jezera. Ali to se nije dogodilo.

Tijekom povijesne misije Apolla 11 i NASA-e, bilo je dosta izbjegnutih situacija koje su mogle dovesti do tragedije, prenosi Insider.  

Primjerice, nekoliko minuta prije slijetanja Mjeseca,  u svemirskoj se letjelici oglasio alarm. Ukazivao je na to da je računalo za prelet zrakoplova preopterećeno i da može prestati s radom.

Druga alarmantna situacija se dogodila kada je iznenadni krater zaprijetio samoj mogućnosti slijetanja na Mjesec, tako da su Neil Armstrong i Buzz Aldrin potrošili gotovo svo gorivo pokušavajući navigirati sigurnijim prolazima.

Ove i slične priče su poznate ljudima koji intenzivno istražuju ovu povijesnu misiju. Međutim, prema predstojećoj knjizi - trojica astronauta u misiji su bili u daleko većoj opasnosti nego što su ranije izvijestili.

Ozbiljna anomalija pri slijetanju na Zemlju

Prema Nancy Atkinson, novinarki i autorici koja je u svojoj novoj knjizi "Eight Years to the Moon: The History of the Apollo Missions" detaljno opisala ranije povjerljive informacije o događaju, dogodila se i ozbiljnija anomalija. 

"Kroz moje intervjue i istraživanja za knjigu, otkrila sam ozbiljnu anomaliju koja se dogodila tijekom povratka Apolla 11 na Zemlju", kaže Atkinson za Business Insider. "Događaj je otkriven tek nakon što se posada sigurno vratila na Zemlju."

Problem se dogodio neposredno prije nego se Apollo 11 vratio na Zemlju, uzrokujući da se odbačeni svemirski modul gotovo sruši u kapsulu posade.

Štoviše, Atkinsonovi izvori sugeriraju da je isto pitanje ugrozilo i posade tri druge misije Apolla.

Anomalija se dogodila manje od sat vremena prije nego je posada Apolla 11 sletjela. Kao što Atkinson kaže, većina u NASA-i nije shvatila opasnost u kojoj su astronauti pronašli tjednima nakon što su se vratili na Zemlju.

Većinu svoje osmodnevne misije, posada Apolla 11 bila je u kapsuli u obliku "gumdropa" koja se zvala zapovjedni modul. Kapsula se nalazila na vrhu servisnog modula: veliki cilindar koji je nosio zalihe, potisni plin i veliki raketni motor. NASA je dvoklasnu letjelicu nazvala modulom za zapovijedanje i servisiranje ili CSM.

CSM je isporučio treći dio, zvan lunarni modul, lunarnoj orbiti. To je odvelo Aldrina i Armstronga na i s površine, dok je astronaut Michael Collins ostao u orbiti oko Mjeseca. CSM je zatim svu trojicu odveo na trodnevno putovanje oko Zemlje.

Otprilike 15 minuta prije nego što su astronauti zapljusnuli Tihi ocean, CSM se potpuno razdvojio na dva dijela. To je bilo nužno jer je samo naredbeni modul (koji je držao posadu) imao toplinski štit. Toplinski štit je štitio astronaute skretanjem i apsorpcijom žarkih energija stvorenih letom kroz Zemljinu atmosferu na oko 25.000 m/s.

Servisni modul postao je beskoristan i predstavljao je opasnost od sudara nakon što su se ta dva dijela razdvojila, pa je trebala preskočiti Zemljinu atmosferu poput kamena bačenog preko jezera.
Ali to se nije dogodilo.

"Imali smo sreće"

Umjesto toga, kako objašnjava Atkinson, servisni modul je "lovio" astronaute tijekom njihovog spuštanja.

"Houston, prolazimo kroz servisni modul. Malo visoko i malo desno", rekao je kontroli misije preko radija Aldrin, koji je gledao kroz prozor zapovjednog modula. 

Nekoliko trenutaka kasnije dodao je: "Sada dolazi s desna na lijevo."

Budući da je plazma izgrađena ispred kapsule, njezine radio veze privremeno su nestale (kao što se i očekivalo), ali su spriječile astronaute da objasne više detalja. No, pilot aviona je ugledao upravljački i servisni modul koji se vraćaju, a drugi se raspao i razbio na komade.

Gary Johnson, koji je radio kao inženjer elektrotehnike u programu Apollo, rekao je Atkinsonovoj da servisni modul nije trebao biti "apsolutno nigdje blizu upravljačkog modula" dok se spuštao.

Da se dio sudario s zapovjednim modulom koji je nosio astronaute, mogao je osakatiti ili uništiti vozilo ili ga poslati izvan kontrole. Komadi modula za dezintegraciju također su mogli udariti u kapsulu, što je također moglo dovesti do katastrofe, napisala je Atkinson, a prenosi Insider

"Da su stvari krenule loše, mogli smo izgubiti posadu Apolla 11", rekao je Johnson Atkinsonu. "Imali smo sreće."

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.