Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
"Kaga"

Nevjerojatno otkriće podvodnog drona: Pronađen izgubljeni japanski nosač zrakoplova

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2019. u 7:57 2019-10-25T07:57:00+02:00

 Autonomna podvodna bespilotna letjelica (AUV) pretraživala je područje s unaprijed postavljenim kriterijima. 

Vulcanovo istraživačko plovilo Petres i njegova dva robotička vozila, otkrili su Kagu, japanski nosač zrakoplova koji je potonuo tijekom bitke kod Midwaya u Drugom svjetskom ratu, prenosi MSN. Riječ je o pomorskoj bitki koja se odigrala u lipnju 1942. godine između Japana i SAD-a i smatra se bitkom-prekretnicom na Tihom oceanu. Nakon bitke u Koraljnom moru, druga je pomorska bitka u povijesti koju su vodili gotovo isključivo nosači zrakoplova. 

Iz Vulkana poručuju da je riječ o najopširnijoj potrazi koju je Petrelov tim ikada ostvario. Proveli su nekoliko tjedana "češljajući" čitavu bojišnicu i pokrivajući područje veličine 500 kvadratnih nautičkih milja, a na dubini od 5400 metara pronađen je Kagu.

Proces istraživanja je bio poznat, ali vjerovatno potrebniji nego ikad s obzirom na razmjere projekta. Autonomna podvodna bespilotna letjelica (AUV) pretraživala je područje s unaprijed postavljenim kriterijima do dvadeset sati u jednom naletu.

AUV se vraćao s podacima koji bi mogli ukazati na brodove ili druge neobične karakteristike, nakon čega je vozilo daljinskim upravljanjem spuštano na veće dubine da se provjeri stanje.

Skeniranjem morskog dna podvodnim dronom je vrlo spor proces, no praktičniji je od korištenja vozila na daljinsko upravljanje i posade u ovakvim uvjetima. Iako otkriće bez sumnje daje Vulcanu pravo hvalisanja, ujedno pokazuje i da bi ovakve tehnike mogle biti od vitalne važnosti za popunjavanje praznina u pomorskoj povijesti.

Sve dok je od određenog broda ostalo dovoljno da se tih podatci pronađu skeniranjem određenog područja, njegov pronalazak postaje vrlo moguć, zaključuje MSN.

FOTO/YouTube Screenshot, Guardian News

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.