Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
19. siječnja 2020.
Izletilo mu

Marco Van Basten izletio iz igre FIFA 2020 zbog nacističkog pozdrava

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2019. u 13:00 2019-12-03T13:00:00+01:00

AMSTERDAM Legendarni nizozemski nogometaš Marco Van Basten prije nekoliko dana šokirao je svjetsku javnost nakon sramotne "šale" na temu holokausta i genocida koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Proslavljeni nizozemski nogometaš, koji danas radi kao komentator na nizozemskoj televiziji Fox Sports, je u emisiji uživo izgovorio "Sieg Heil", dobro poznati nacistički pozdrav.

Van Basten je mislio kako je njegov mikrofon isključen i na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa i trenera Heraclesa Nijemca Franka Wormutha je dobacio "sieg heil".

Na Van Bastenovu žalost mikrofon je bio uključen i njegovu glupost čula je nizozemska javnost, a ubrzo je cijela priča postala viralna. Legendarni napadač se odmah ispričao, vodstvo TV kuće ga je suspendiralo na tjedan dana, a njegov honorar je doniran Institutu za istraživanje rata, holokausta i genocida.

Tijekom II. svjetskog rata ubijeno je oko 105 tisuća nizozemskih Židova, pa ne čudi što je nizozemska javnost zatražila njegov otkaz.

Nakon što je cijela priča završila u javnosti vodstvo proizvođača, izdavača i distributer videoigara, Electronic Artsa (EA) je izbacilo lik Marca Van Bastena iz igre FIFA 2020.

"Svjesni smo onoga što je Marco van Basten nedavno učinio. Kroz našu igru ​​promičemo ravnopravnost i promičemo različitost. Kao rezultat toga, suspendirat ćemo Marca van Bastena", rekao je proizvođač računalnih igara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.