Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. studenoga 2019.
Otkriće o jednom od fundamentalnih bioloških procesa

Prvi u svijetu: Hrvatski znanstvenici otkrili novu stukturu važnu za diobu stanice

Dvije stanice tijekom diobe, zelenom bojom prikazani su mikrotubuli
Dvije stanice tijekom diobe, zelenom bojom prikazani su mikrotubuli
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2016. u 7:11 2016-01-08T07:11:04+01:00

Tim na čelu s dr. Ivom Tolić s IRB-a i dr. Nenadom Pavinom  s PMF-a dokazao je  postojanje nove strukture – mikrotubula premosnica u diobenom vretenu

ZAGREB Međunarodni tim znanstvenika predvođen dr. Ivom Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i dr. Nenadom Pavinom s Prirodoslovno matematičkog fakulteta otkrio je novu strukturu važnu za diobu stanice. Ovo značajno otkriće o jednom od fundamentalnih bioloških procesa u prirodi koje mijenja dosadašnje pretpostavke o ravnoteži sila u diobenom vretenu objavio je prestižni znanstveni časopis Nature Communications, a ujedno se radi i o potvrdi hipoteze na temelju koje je Ivi Tolić prošle godine odobren preko 2 milijuna eura vrijedan projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC). 

Šest autora 

Nagrađivana hrvatska znanstvenica koju je časopis »Cell« svojedobno uvrstio među 40 najboljih mladih biologa na svijetu, diobom stanice bavi se posljednjih petnaest godina. Unatrag nekoliko godina, proučavajući kretanje kromosoma tijekom procesa diobe, Tolić i kolege zamijetili su neobičan obrazac kretanja kromosoma i shvatili da tamo gdje se pretpostavljalo da nema ničega, ipak najvjerojatnije postoji neka struktura, pojasnila nam je Tolić čiji se tim prvi u svijetu počeo baviti ovim dotad nezamijećenim fenomenom i postavio novu hipotezu.  

Da bi dokazala postojanje »fantomske« strukture multidisciplinarna znanstvena ekipa sastavljena od šest autora iz grupe Ive Tolić s IRB-a, te tri autora s PMF-a gdje je Nenad Pavin vodio teorijski dio rada, prvi su na svijetu kombinirali i nekoliko metoda istraživanja – staničnu biologiju i genetiku s teorijskom fizikom, najmodernijim tehnikama mikroskopije uključujući optičke manipulacije kao što su laserske škare, te metodama matematike i računarstva. Teorijski opis sila u diobenom vretenu razvili su fizičari sa zagrebačkog PMF-a, a nakon tri godine rada znanstveni tim uspio je dokazati postojanje tzv. mikrotubula premosnica u diobenom vretenu.

Minijaturni stroj 

Kako pojašnjavaju autori istraživanja, diobeno vreteno je minijaturni stroj sastavljen od mikrotubula koji dijele kromosome u dvije stanice kćeri. Veza između mikrotubula i kromosoma su kinetohore, proteinski kompleksi na kromosomu. Jedno od ključnih pitanja je kako nastaju sile koje djeluju na kinetohore, a smatra se da sile napetosti između sestrinskih kinetohora stvaraju snopovi mikrotubula koji završavaju na kinetohori, nazvani k-vlaknima. Autori su uspjeli otkriti novu skupinu mikrotubula koji stvaraju sile na kinetohore, a koje su nazvali premosnim mikrotubulima jer premošćuju sestrinska k-vlakna. 

Vezu između premosnih mikrotubula i sestrinskih k-vlakana dokazali su eksperimentima u kojima su laserom prerezali k-vlakno, nakon čega su opazili da se premosno vlakno kreće zajedno s k-vlaknima. 

Kombinirajući novi teorijski model s eksperimentima, pokazali su i da se napetost između kinetohora smanjuje, ako je k-vlakno rezano bliže kinetohori, što dovodi do zaključka da premosno vlakno uravnotežuje napetost između kinetohora povezujući sestrinska k-vlakna. 

Zahvaljujući otkriću tima kojeg vode znanstvenici iz hrvatskih institucija postojeći, u znanosti uvriježeni modeli diobenog vretena, sad će se morati proširiti, a Tolić pojašnjava da će u sklopu projekta njena grupa idućih pet godina nastaviti raditi na razjašnjavanju funkcije novootkrivene strukture.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.