Prepuni zdravih sastojaka

Uvrstite u prehranu ljubičasto voće i povrće: Ima nebrojene pozitivne učinke na organizam

P. N.

FOTO/NeedPix

FOTO/NeedPix

Redovita konzumacija ovih namirnica smanjuje rizik od pojave hipertenzije.



Voće i povrće ljubičaste boje najnoviji je trend za kojeg Boldsky prenosi da bi se trebao pronaći na vašem tanjuru. Ima nebrojene pozitivne učinke na vaš organizam, poput ubijanja stanica raka, borbe protiv čireva, prevencija infekcija urinarnog trakta te poboljšanje memorije.


Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” kaže da antocijan, poznat po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima, od kojih ovo voće i povrće dobiva boju, sadrži ključne elemente profilaktičke zaštite od raka. Zaustavljaju rast i razvoj stanica raka, usporavaju proces starenja stanica te imaju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju ljudskog mozga.


Šljive, patlidžan, kupina, crni ribiz, grožđe i svo to voće i povrće s ljubičastim pigmentom sadrži flavonide. Oni koji kontroliraju krvni tlak i jačaju vaš imunitet. Kod brusnica, ljubičasti pigment povoljno djeluje kod onih koji pate od infekcije urinarnog trakta. Nerijetko se stoga, pogotovo ženama, savjetuje jesti brusnicu ili piti čaj od brusnice. 




Redovita konzumacija ovih namirnica smanjuje rizik od pojave hipertenzije, pretilosti, srčanih bolesti te dijabetesa i povišene razine kolesterola u krvi.