Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
25. veljače 2020.
Prevencija i liječenje

PROMO Thalassotherapia Opatija, prepoznatljiv zdravstveni brand

Thalassotherapia Opatija
Thalassotherapia Opatija
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2018. u 13:39 2018-06-29T13:39:27+02:00

Thalassotherapia Opatija je danas u najvećem znanstvenom, stručnom i nastavnom statusu otkako je 1957. godine osnovana. Početkom 2017. godine ustanova je započela je s dijagnostičko terapijskim postupcima u domeni intervencijske kardiologije, a početkom ožujka i sa implantacijama elektrostimulatora srca. Uređenje i opremanje suvremene angiosale najjači je i najvrijedniji stručni iskorak od osnutka te je omogućilo da ova ustanova, jedina u Hrvatskoj, zaokruži uslugu i kardiološkim bolesnicima ponudi potpunu medicinsku uslugu: prevenciju, liječenje i rehabilitaciju

Investicija u ljude, najvažnija

Početak rada Laboratorija za kateterizaciju srca nije samo priča o nastanku nove vrijednosti u Thalassotherapiji Opatija, već je to podsjećanje na razvojni put, značenje i nastojanja više generacija, koja odmicanjem vremena potvrđuju opravdanost ulaganja u izvrsnost, koju želimo sada, ali je to naš cilj sigurno i ubuduće. U vremenu kada svjedočimo odlasku mladih liječnika izvan Republike Hrvatske ovaj je događaj možda bio i presudan za zadržavanje naših mladih liječnika, medicinskih sestara, medicinskih tehničara, omogućavaju im napredak u struci i ostvarenje želja za prakticiranjem moderne kardiologije. To je neobično važno jer promjena nas danas dovodi do dramatično različitog sutra. Čvrst zalog za budućnost možda se i najviše temelji na ovom događaju, a meni kao ravnatelju još jednom potvrđuje kako je investicija u ljude uvijek najvažnija.

zz-t-angiosala-tim

Pacijentima dostupnija kardiološka usluga

Laboratorij ne samo da će značiti mjesto gdje pacijenti mogu obaviti niz bitnih pretraga, dakle, poboljšati svoj zdravstveni status, već to što ga imamo znači da se ukupna razina zdravstvene usluge u našoj Županiji podiže na značajno novu razinu: naši pacijenti dobivaju ne samo novo mjesto za liječenje kardiovaskularnih bolesti, već dobivaju priliku da to naprave brzo, efikasno i usudio bih se reći - jako dobro.

Cjelovita kardiološka obrada uz potpun stručni tim

Otvaranjem laboratorija dosegli smo završni stupanj pružanja medicinske usluge u kardiologiji. Osim neinvazivnih dijagnostičkih postupaka ranije pokrenutih, raspolažemo i invazivnom dijagnostikom – koronarografiju i terapijskim postupcima – perkutanom koronarnom intervencijom (ugradnja stenta) čime zaokružujemo uslugu, i to ne samo pacijentima  s koronarnom bolesti srca iz Primorsko-goranske, nego i iz Istarske i dijela Ličko-senjske županije koji gravitiraju ovom području. Thalassotherapia Opatija time postaje jedna od rijetkih Klinika u Hrvatskoj koja je u mogućnosti pružiti kompletnu neinvazivnu kardiološku obradu, uključujući MSCT koronarografiju i MR srca uz invazivnu dijagnostiku i postupke koje ona uključuje. Logičan je to slijed, sagledavajući ono što je bolnica predstavljala u proteklih 60 godina, misleći pritom na vrijednosti koje su ostavile generacije djelatnika prije nas, ali i sagledavajući današnje okolnosti u kojima kardiovaskularne bolesti u RH iako u silaznom trendu još uvijek predstavljaju značajan javno zdravstveni problem. U prvih je godinu dana u laboratoriju izvedeno 850 dijagnostičkih postupaka, preko 250 intervencija (implantacija stentova), a ugrađeno je preko 100 srčanih elektrostimulatora. Od samog osnutka laboratorij vodi iskusni intervencijski kardiolog dr.sc. Rajko Miškulin, a timu se iz Osijeka pridružio Intervencijski kardiolog Damir Kirner. Dva mlađa kardiologa dodatno su educirana i spremna su samostalno izvoditi zahvate. Tim aritmologa predvodi Damir Raljević uz dr. Karla Stanića koji od samog početka sudjeluje u pripremi tima. Uz liječnike posebno su educirane i medicinske sestre i inžinjeri radiologije bez kojih ovaj posao ne bi bio moguć.

Čak bih rekao da je to cilj kojem je naše zdravstvo išlo desetljećima. A opatijska Thalassotherapija ga je dosegla. Mi smo spremni za novi izazov u razvoju hrvatskog zdravstva. Rekao bih kako ovaj laboratorij predstavlja dodanu vrijednost kardiologiji PGŽ rasterećujući onaj u KBC Rijeka koji praktički jedini u Hrvatskoj, čini sve perkutane zahvate koji se odnose na strukturne bolesti srca i krvnih žila za koje je potrebna i prisutnost kardijalne kirurgije.

Obimna specijalizirana dijagnostika i kardiološka rehabilitacija

Specijalna bolnica Thalassotherapia Opatija, odmah nakon osnutka 1957. godine, zauzela je vodeće mjesto u dijagnostici, prevenciji i rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesti unutar svoje regije, ali i u okvirima bivše Jugoslavije. Nakon kasnije stagnacije, razdoblje proteklih desetak godina, obilježeno je u ovoj ustanovi trajnim i sustavnim ulaganjem u razvoj infrastrukture i u kadrove. Navedeno je rezultiralo dosizanjem visokih stručnih standarda, a potom i stjecanjem statusa nastavne baze Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinskog fakulteta u Osijeku. Klinika na stručnom polju ulaže napore u više smjerova. Njeni kapaciteti ambulantnog dijagnostičkog i terapijskog zbrinjavanja bolesnika spadaju u red potentnijih u državi: dnevno su puno radno vrijeme aktivne četiri ambulante za ergometrijsko testiranje, tri ambulante za ehokardiografiju, te 5 kardioloških kliničkih ambulanti uz dodatni kapacitet od 35 dinamičkih 24-satnih elektrokardiografskih pretraga.

Rutinska ehokardiografija u Thalassotherapiji Opatija uz standardne transtorakalne pretrage kojih se godišnje učini više od 5000, redovito obavlja transezofagusne ehokardiografske pretrage, razvija se primjena tkivnih doplerskih aplikacija i novijih-deformacijskih i 3D tehnika, te program stresne ehokardiografije. U proteklom razdoblju svjedočili smo i otvaranju MRI i MSCT dijagnostičkog centra kojim je bolnica u potpunosti zatvorila neinvazivnu dijagnostičku lepezu.

Među 11 europskih bolnica natječajem norveške pacijente dobila Thalassotherapia

Specijalna bolnica Thalassotherapia Opatija je upravo je sklopila i drugi ugovor sa Sveučilišnom bolnicom u Oslu za razdoblje 2019-2023. godine. U Opatiju će na liječenje pristići oko dvjestotinjak pacijenta iz Norveške, a druga grupa ovogodišnjih bolesnika već je stigla početkom svibnja. Posao je sklopljen temeljem natječaja na koji se prijavilo jedanaest bolnica iz cijele Europe, a za 2018. godinu odabrana je opatijska Specijalna bolnica Thalassotherapia i dvije bolnice iz Španjolske. Presudan kriterij prilikom odabira zdravstvene ustanove bio je kvaliteta, uz geopolitičku sigurnost regije i cijenu.

U stacionarnom dijelu, uz tradicionalnu odgođenu tj. kasnu kardiološku rahabilitaciju, ova ustanova spada u red rijetkih bolnica u svijetu koja više od desetljeća provodi ranu stacionarnu kardiološku rahabilitaciju, a koja je u današnje doba, obzirom na doktrinu liječenja akutnog koronarnog sindroma, od iznimnog stručnog, znanstvenog, ali i javnozdravstvenog značaja.

Centar za nutricionizam protiv pretilosti i Škola nepušenja

U području prevencije bolesti srca i krvnih žila, Thalassotherapija Opatija njeguje sveobuhvatan, suvremen pristup suzbijanju rizičnih činilaca, pa se u njenom radu ističu višegodišnje djelovanje Centra za nutricionizam, prevenciju i liječenje pretilosti, Škola nepušenja, te niz drugih, specifičnih programa u okvirima primarne i sekundarne prevencije, trajnih edukativnih projekata za hospitalizirane bolesnike koji su otvoreni i svim članovima šire zajednice.

Ilustrativan je primjer kako je ova Specijalna bolnica svoj put uspješno definirala povezivanjem sa sustavom visokog školstva, znanosti i nastave, te ulaskom u svijet izvrsnosti priskrbila dodatne perspektive, poticaje i razvojne mogućnosti. Uz navedene programe, na opatijskoj Klinici se provodi nastava na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima dvaju hrvatskih sveučilišta - riječkog i osiječkog, a sama Klinika je i sjedište Katedre za rehabilitacijsku i sportsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Presudna potpora Primorsko goranske županije

Thalassotherapije Opatija je ustanova s jasnom vizijom razvoja. Od svog osnutka djeluje u području dvije djelatnosti, pa je samim time dinamičnija i lakše se prilagođava bilo kojim okolnostima. Navedeno je svakako velika prednost.

Bambus Art park, jer je i okoliš važan

U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti iz Rijeke ispred bolnice je uređen Bambus Art park gdje je napravljena vrtna terasa kompletno novouređene Ville Dubrava uvečer obasjan ambijentalnom rasvjetom. 

zz-t-DSC0429

Međutim, za puni uspjeh, nužno je imati vlasničku strukturu s pozitivnim i propulzivnim stavom. U navedenom je smislu, za puni uspjeh Thalassotherapije Opatija presudan bio stav županije Primorsko-goranske. I to ne samo danas, rekao bih kroz dugo vremensko razdoblje. Zahvaljujući razumijevanju, povjerenju i kontinuiranoj podršci samog župana g. Zlatka Komadine, upravnog vijeća na čelu s prof. dr. sc. Romanom Jerković, ali i svih onih koji su stvarali ovu ustanovu ugrađujući u nju svoje težnje, nadanja, vjeru – svoj cijeli život, ova je opatijska priča postala moguća. Trudimo se i trudit ćemo se opravdati svako ukazano povjerenje i uložena financijska sredstva. U konačnici, navedene sretne podudarnosti, najveću vrijednost dobivaju pred svojim konačnim korisnicima – stanovnicima Primorsko-goranske županije, bolesnicima naše ustanove.

Bolnica, novi simbol Opatije i zdravstvenog turizma

Kreativnim idejama, poštenim odnosom prema radu i vlastitim primjerima dobre prakse pokazujemo kako i ovaj “državni” sustav može izvrsno funkcionirati te donijeti svijetlo u živote ljudi, pacijenata. A to je na početku priče i na njenom kraju – najvažnije! Naša klinika kao novi simbol Opatije, i ove regije kao destinacije zdravstvenog i znanstvenog branda, vrhunac je koji želimo doseći, ali i utemeljiti nove standarde, kao podlogu za nove izazove struke, i time obilježiti zdravstvenu i sveučilišno nastavnu posebnost regije. To je naš svjetionik. Sadašnjost kreiramo iz budućnosti, kažu znalci.

Autor: Prof. dr. Viktor Peršić, 

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku, ravnatelj Thalassotherapije Opatija

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.