Šesti studentski kongres

Svako deseto dijete u Hrvatskoj pretilo

Barbara Čalušić

Sudionici kongresa o prehrani na Medicinskom fakultetu / Snimio Ivica TOMIĆ

Sudionici kongresa o prehrani na Medicinskom fakultetu / Snimio Ivica TOMIĆ

Brojna istraživanja pokazuju da pretila djeca postaju debeli odrasli ljudi, s razvojem mnogih bolesti koje prate debljinu



RIJEKA Svako četvrto dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a svako deseto je pretilo. Brojna istraživanja pokazuju da pretila djeca postaju debeli odrasli, s razvojem mnogih bolesti koje prate debljinu kao što su kardiovaskularne bolesti, diabetes, maligne bolesti, KOPB i mentalni poremećaji, upozorio je prof. dr. Goran Palčevski, pročelnik Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a jedan od predavača na  šestom studentskom kongresu Prehrana i klinička dijetoterapija koji je jučer započeo na Medicinskom fakultetu u Rijeci.   


Zbog velike zahvaćenosti ljudske populacije i brojnih zdravstvenih komplikacija koje uzrokuje, debljina predstavlja značajan medicinski izazov, a kako je istaknuo prof. dr. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci, rezistencija na inzulin perifernih  tkiva i posljedični razvoj šećerne bolesti tipa 2  među najčešćim su komplikacijama debljine, a kronična upala visceralnog masnog tkiva niskog intenziteta smatra se ključnim događajem koji povezuje povećanu rezistenciju na inzulin, incidenciju šećerne bolesti i debljinu.


– Pravilna prehrana ima temeljnu ulogu u liječenju šećerne bolesti. Način prehrane koji se preporuča oboljelima od šećerne bolesti se u osnovi ne razlikuje od zdrave, uravnotežene prehrane koja se preporuča općoj populaciji, rekla je doc. dr. Sanja Klobučar-Majanović, sa Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Rijeka.  




Preporučeni dnevni energijski unos izračunava se na temelju stupnja uhranjenosti i tjelesne aktivnosti, a čine ga  ugljikohidrati od 45 posto do 60 posto ukupnog dnevnog energijskog unosa, masti do 35 posto te bjelančevine od 12 do 20 posto.


Brojni aspekti prehrane okosnica su i ovogodišnjeg kongresa na kojemu će uz etablirane liječnike i profesore  tridesetak  svojih radova predstaviti studenti medicinskih i drugih srodnih fakulteta.