Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
13. prosinca 2019.
»Veoma djelotvorno»

Obećavajuće ispitivanje: Pozitivni rezultati za rusko cjepivo protiv ebole

Obećavajuće ispitivanje: Pozitivni rezultati za rusko cjepivo protiv ebole
Obećavajuće ispitivanje: Pozitivni rezultati za rusko cjepivo protiv ebole
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2016. u 18:59 2016-02-15T18:59:04+01:00

 Rusija je objavila da je proizvela »veoma djelotvorno» cjepivo protiv ebole koje će se uskoro ispitati u Gvineji, priopćila je u ponedjeljak ruska ministrica zdravstva Veronika Skvorcova.

Ruska ministrica je na tiskovnoj konferenciji, dan uoči susreta s Margaret Chan, glavnom direktoricom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekla da će ove godine u Gvineji početi treća faza kliničkog ispitivanja tog cjepiva.

»Prva i druga faza provedene su u Rusiji na dragovoljcima i pokazale su da je cjepivo veoma djelotvorno«, rekla je ruska ministrica.

S obzirom na te rezultate, cjepivo je već registrirano u Rusiji.

Odgovarajući na upit AFP-a, Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da je »primila informaciju da je regulatorno tijelo homologiralo cjepivo protiv ebole«.

Rusko cjepivo ima dvije komponente, vidljivo je iz medijskog predstavljanja u ponedjeljak u Ženevi. Te se komponente uzimaju jedna za drugom u razmaku od 21 dan.

»Cjepivo je veoma sigurno«, rekla je ministrica. Prijavljen je manji broj popratnih pojava, među kojima glavobolja i lagani porast tjelesne temperature, rekla je.

Odgovarajući na upit o cijeni cjepiva, ruski dužnosnici su rekli da je još rano o tome govoriti i da će ona ovisiti o veličini narudžbi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.