Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Od iduće godine

NOVO OBAVEZNO CJEPIVO Do prve godine života cijepljenje protiv pneumokoka

https://pixabay.com
https://pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2018. u 7:55 2018-07-05T07:55:00+02:00

Uvođenjem novog cjepiva, ističu epidemiolozi, smanjila bi se izloženost stanovništva ovoj bakteriji koja može biti i kobna ako izazove upalu pluća u starijoj životnoj dobi. Neka istraživanja ukazuju da je uvođenje cjepiva dovelo do smanjenja rezistencije pneumokoka na antibiotike, što je jedan od najvećih problema današnje medicine

ZAGREB Cjepivo protiv pneumokoka, bakterije koja u ranoj dječjoj dobi izaziva upale uha, pluća, a u najtežim slučajevima i meningitis ili sepsu, od iduće godine ulazi u redoviti kalendar cijepljenja. Drugim riječima, protiv pneumokoka će se cijepiti sva djeca mlađa od godinu dana. Prema prijedlogu Trogodišnjeg programa obaveznog cijepljenja od 2019-2021., koji se upravo nalazi na javnoj raspravi, protiv pneumokoka s tri doze će se cijepiti sva dojenčad starija od dva mjeseca, i to u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci s po jednom dozom. Nedonoščad će se pak cijepiti po shemi 3+1, što znači da će tri pojedinačne doze primiti u dobi od dva mjeseca s razmakom od najmanje mjesec dana, a četvrtu dozu u dobi od 12 mjeseci.

Pneumokokno cjepivo već je godinama u primjeni u gotovo svim državama Europske unije, a Hrvatska je uz Maltu i Estoniju jedina koja ga nije uvrstila u kalendar cijepljenja, već njime cijepi samo djecu narušenog imuniteta.

Penumokok je po riječima epidemiologa Bernarda Kaića iz HRvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) glavni uzročnik upale srednjeg uha, od koje svake godine oboli više desetaka tisuća djece. Kako se upale uha u pravilu liječe antibiotikom, uvođenje novog cjepiva trebalo bi, predviđaju stručnjaci, rezultirati i manjom potrošnjom antibiotika kod male djece. Cjepivo protiv pneumokoka ne pruža cjeloživotnu zaštitu, no malu djecu štiti u najrizičnijoj dobi, kad su izložena čestim infekcijama pneumokokom.

- Tri su doze cjepiva dovoljne da zaštite djecu u prvim godinama života kad su ove infekcije najčešće, dok prirodno ne steknu imunitet - ističe Kaić. Na raspolaganju su 10-valentno i 13-valentno cjepivo, a epidemiolozi se zalažu za primjenu potonjeg, jer uključuje tri tipa pneumokoka od kojih je jedan prilično rasprostranjen u Hrvatskoj. O tome će se, međutim, odlučivati nakon javne rasprave, javnim natječajem.

Uvođenjem novog cjepiva, ističu epidemiolozi, smanjila bi se izloženost stanovništva ovoj bakteriji koja može biti i kobna ako izazove upalu pluća u starijoj životnoj dobi. Neka istraživanja ukazuju da je uvođenje cjepiva dovelo do smanjenja rezistencije pneumokoka na antibiotike, što je jedan od najvećih problema današnje medicine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.