Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Poticajno okruženje

foto MUZIKOTERAPIJA Bili smo na radionicama na kojima djeca s teškoćama u razvoju sviraju, pjevaju, plešu i uče

Besplatne radionice namijenjene djeci i mladima s poteškoćama u razvoju u sklopu kojih oni uče, sviraju, pjevaju, plešu i kvalitetno provode vrijeme
Besplatne radionice namijenjene djeci i mladima s poteškoćama u razvoju u sklopu kojih oni uče, sviraju, pjevaju, plešu i kvalitetno provode vrijeme
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2018. u 7:10 2018-04-10T07:10:25+02:00

U radionicama, u koje je dosad uključeno više od 260 korisnika, kombiniraju se elementi muzikoterapijskih pristupa i potiče djecu na samostalnost u muziciranju

Projekt MusicBox Udruge Ri Rock nedavno je obogaćen predivnom suradnjom s Udrugom Muzikopter. Rezultat suradnje besplatne su glazbene radionice namijenjene djeci i mladima s poteškoćama u razvoju u sklopu kojih oni uče, sviraju, pjevaju, plešu i kvalitetno se druže.

Hvalevrijedan projekt Udruge Ri Rock MusicBox glazbene radionice – mladi za kulturu provodi se od 2015. u suradnji s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Gimnazijom Andrije Mohorovičića u Rijeci te OŠ R.K. Jeretov iz Opatije. Aktivnosti projekta uključuju besplatnu neformalnu glazbenu edukaciju za djecu i mlade koja se provodi kontinuirano na tjednoj bazi tijekom školske godine.

– Do danas je u nju uključeno više od 260 djece i mladih korisnika. Osim radionica, u sklopu projekta organiziraju se tematske tribine te besplatna tematska putovanja za mlade i upoznavanje s primjerima dobre prakse.

Glavni cilj Projekta jest putem svima dostupnih, vrijednosno usmjerenih i održivih programa neformalnog glazbenog obrazovanja, potaknuti kreativnost i stvaralaštvo te poboljšati kvalitetu života djece i mladih Primorsko-goranske županije, objasnila je Anja Štefan iz Udruge Ri Rock i nastavila:

Paola Tomljenović i Nikola Jovanović

– U svibnju 2016. s Udrugom su kontaktirali roditelji djeteta s poremećajem iz autističnog spektra, dječaka koji je samostalno naučio svirati bubnjeve, a za kojeg, uz veliki napor roditelja, na području PGŽ-a nije bilo moguće pronaći specifični program glazbene edukacije i integracije u koji bi se mogao uključiti. Ideja uključivanja djece s poteškoćama u razvoju bila je već prisutna te su je pozdravili članovi udruge, zbog čega smo donijeli odluku o razvoju takvog specifičnog programa unutar projekta. U suradnji s udrugom Muzikopter već smo prilikom prijave na natječaje za šk. god. 2017/18. razradili i aplicirali kvalitetan program za koji nam tada nažalost nisu bila odobrena financijska sredstva. Prilikom prijave na natječaje za školsku godinu 2018/19., donatori su prepoznali značaj te nam financijskom podrškom omogućili pokretanje ove lijepe priče.

Kvalitetan program

S članicama riječke Udruge Muzikopter članovi Udruge Ri Rock povezali su se kako bi uz njihovu pomoć razvili program namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju za čiju realizaciju sami nisu imali dovoljno znanja i stručnosti.

Kakav trio – Deni Pezelj, Leonardo Iličić i Jan Šokčević

– Takvim umrežavanjem htjeli smo osigurati kvalitetu programa te osigurati stručnost izvoditelja aktivnosti, kako bi novim metodama i kreativnim-nekonvencionalnim pristupom omogućili glazbenu edukaciju i integraciju djece i mladih osoba s poteškoćama u razvoju među njihove vršnjake. Udruga Muzikopter je, s druge strane, među svojim korisnicama prepoznala veliki problem nepostojanja i pristupačne glazbene edukacije, naročito za mlade s poteškoćama u razvoju i potrebu istih za dodatnim društvenim sadržajima. Suradnja je ostvarena brzo i učinkovito, otkrila je Štefan.

Reakcije mladih sudionika radionica su odlične

Članice Udruge Muzikopter nose ulogu voditeljica radionica, a članovi Udruge Ri Rock Nikola Jovanović i Adam Miler za sada pomažu, uče te nastoje maksimalno doprinijeti pri njihovoj provedbi. S pojedinim korisnicima počet će se provoditi individualni sati sviranja bubnjeva gdje će izvoditelji biti članovi Udruge Ri Rock.

Udruga Muzikopter postoji od 2013. godine te provodi inividualne i grupne programe muzikoterapije za djecu s teškoćama u razvoju i pruža savjetodavnu podršku roditeljima. Voditeljice udruge su Irena Magaš, profesorica klavira na Narodnom učilištu u Rijeci i voditeljica programa glazbenog vrtića te Petra Brusić, mag. muzikologije te muzikoterapeutkinja u Centru za autizam u Rijeci. I Irena i Petra članice su HUM-a – Hrvatske udruge muzikoterapueta.

Monia Jambrić i profesorica Irena Magaš

Glazbene radionice organizirane u suradnji s Udrugom Ri Rock započele su u siječnju i trajat će do lipnja. Zamišljene su na način da se u njima kombiniraju elementi muzikoterapijskih pristupa u realiziranju glazbenih aktivnosti i potiče djecu na samostalnost u muziciranju te razvija i osnažuje njihove kapacitete kroz glazbu.

– Kroz zajedničko muziciranje stvaramo poticajno okružje u kojem svako dijete ima prostora za izražavanje svojih mogućnosti s naglaskom na socijalizaciju i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. U svibnju planiramo posjetiti Festival jednakih mogućnosti u Zagrebu gdje ćemo kao gosti izvesti kraći glazbeni program a nadamo se i riječkom nastupu pri završetku ciklusa radionica u lipnju, otkrile su nam Irena i Petra.

Odlične reakcije

Kao što smo se i sami mogli uvjeriti, reakcije mladih sudionika radionica su odlične. Radionicu pohađa petero simpatičnih tinejdžera: Monia Jambrić, Paola Tomljenović, Deni Pezelj, Leonardo Iličić i Jan Šokčević.

Financijska i prostorna podrška

Projekt su sufinancirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka te Primorsko-goranska županija. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima donatora, radionice su za korisnike potpuno besplatne.

– Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija kontinuirano financijski podržavaju projekt još od 2015. Ministarstvo znanosti i obrazovanja značajnim sredstvima podržalo je projekt u šk. god. 2015/16. te u šk. god. 2017/18. Ustupanjem prostora, tzv. MusicBox prostorija Udruge od strane Grada, kao i tzv. Umjetničkog kontejnera od strane Lučke uprave omogućeni su potrebni prostorni resursi. Takva financijska i prostorna podrška izuzetno su nam važne i neophodne za provedbu projekta. Njima se financiraju plaće izvoditelja radionica te glazbena oprema. Ovo je naš najdraži i najsmisleniji projekt. Smatramo da stvara veliku korist čitavoj zajednici i dat ćemo sve od sebe da osiguramo daljnju podršku, zaključila je Anja Štefan.

Sedamnaestogodišnja Monia kaže nam da uživa u radionicama te da joj se najviše sviđaju učiteljice.

– Dobro mi je ovdje, lijepo je, pjevamo Daleku obalu i još svašta. Ekipa je isto dobra, rekla je.

Dvanaestogodišnja Paola otkrila nam je da voli pjevati i da pjeva baš svugdje.

– Ovdje na radionici sviranje mi se najviše sviđa. Naučili smo puno pjesama, a najviše volim pjevati »Život nije siv«, rekla je.

U pjevanju uživaju i dvojica 16-godišnjaka, Deni i Leo.

– Super je ovdje, jako volim pjevati i svirati. Dobro se zabavljamo ovdje, ekipa je super, svi su super, rekao nam je Deni.

Talentirani bubnjar Jan, samouki mladić s izraženim talentom za glazbu, također rado dolazi na radionice.

– Dobro mi je ovdje. Već dugo sviram bubnjeve, svirao sam i s Damirom Urbanom, otkrio nam je.

Djeca ponajprije uživaju u glazbi koja je sama po sebi izuzetno poticajna, ali i u međusobnom druženju.

– Treba naglasiti da se radionice održavaju u prostorijama Udruge Ri Rock koje im pružaju novo iskustvo budući da djeca imaju mogućnost sviranja i pjevanja u studijskim uvjetima... Tamo imaju pojačala, klavijature, bubnjeve, mikrofone što je za većinu potpuno nov i nadasve zanimljiv doživljaj, rekla je Irena, a Petra dodala:

– Suradnja s Udrugom Ri Rock je prije svega na obostrano zadovoljstvo vrlo ugodna, ali i korisna u smislu otvaranja novih mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju. Naime, često smo svjedoci kako su takva djeca marginalizirana i nemaju puno izbora i mjesta gdje mogu pokazati svoje glazbene talente i afinitete te kvalitetno provesti slobodno vrijeme, a ovom suradnjom polako mijenjamo takvu sliku. Svakako trebamo iskazati zahvalnost svim suradnicima iz Udruge Ri Rock s kojima realiziramo projekt budući da su se i oni sami našli u novoj i do sad nepoznatoj situaciji, ali su vrlo profesionalni i spremni za provođenje svih aktivnosti u projektu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.