Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Djelovanje dermalnih filera

Hijaluron je prirodna zaštita kože

Tea Brozičević, dr.med.spec. dermatologije i venerologije,  voditeljica odjela dermatologije i kozmetologije Poliklinike Terma Selce
Tea Brozičević, dr.med.spec. dermatologije i venerologije, voditeljica odjela dermatologije i kozmetologije Poliklinike Terma Selce
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2018. u 9:00 2018-03-28T09:00:00+02:00

Primjena dermalnih hijaluronskih filera jedan je od najpopularnijih korektivnih neinvazivnih postupaka. Koriste se za izglađivanje i popunjavanje bora, a osnova im je hijaluronska kiselina koju prirodno nalazimo u našem organizmu

Sačuvati prirodnu ljepotu i mladenački izgled svakome je želja. Ipak, s godinama vaša koža proživljava niz promjena u teksturi, volumenu i općem izgledu, a proces prirodnog starenja kože postaje sveobuhvatan. Taj proces kombinacija je tri čimbenika. Prvi čimbenik je postupna dehidracija kože koja smanjuje njenu kvalitetu, što se ogleda u gubitku elastičnosti, tonusa i blistavosti kože. Drugi, gubitak masnog tkiva lica, koji rezultira obješenošću kože i gubitkom volumena, što pridonosi većoj uočljivosti finih linija, bora i brazdi. Treći čimbenik čine promjene u strukturi kostiju i gubitka mišićnog tkiva, što rezultira gubitkom volumena i pridonosi promjenama kontura lica.

Estetski rezultati vidljivi odmah

Primjena dermalnih hijaluronskih filera u današnje vrijeme jedan je od najpopularnijih korektivnih neinvazivnih postupaka. Hijaluronska kiselina nalazi se u našoj koži, uz kolagen i ostale aktivne tvari koje održavaju kožu mladolikom. Nažalost, tijekom godina razina hijaluronske kiseline opada, a koža postaje opuštena, dehidrirana i gubi na volumenu. Uz opadanje hijaluronske kiseline i kolagena, na koži koja je nekoć bila mlada, ujednačena i blistava, primjećujemo prve bore i fine linije, dok je elastičnost vidno smanjena. Zbog ovih problema starenja kože, na snagu su došli hijaluronski dermalni fileri. Hijaluronska kiselina može sadržavati do 1000 puta više vode nego što je njezina masa, čime održava glatkoću (učinak vlaženja) i punoću (volumenizirajući učinak) naše kože. Zato se hijaluronski fileri koriste za izglađivanje i popunjavanje bora, a osnova im je hijaluronska kiselina koju prirodno nalazimo u našem organizmu.

Foto Istock

Bezbolan tretman

Fileri ili punjači na bazi hijalurona su biokompatibilni i biorazgradivi te je mogućnost alergijskih reakcija svedena na minimum. Iako uvijek mogu pomoći, najbolje zapravo djeluju u 40-ima, a u nekim slučajevima i u 50-ima. Najmanje imaju učinak kod žene koje su prešle 60-e. Ipak, to uvelike ovisi o kvaliteti i stanju kože.

Tretmani s hijaluronskom kiselinom

U Poliklinici Terme Selce rade se tri vrste tretmana s proizvodima koji sadrže hijaluronsku kiselinu.

1. Rehidracijski tretmani

Ovim tretmanima »utažuje se žeđ naše kože«. Aktivno rehidriramo, učvršćujemo i zaglađujemo kožu lica, vrata, dekoltea i gornje strane dlana. Koriste se fileri s najmanjom koncentracijom hijaluronske kiseline.

2. Briga o borama

Hijaluronska kiselina upotrebljava se za popunjavanje i zaglađivanje bora i drugih područja lica čiji se izgled može poboljšati, kao što su nazolabijalne brazde, volumen i rub usana i podočnjaka. Koriste se fileri s većom koncentracijom hijaluronske kiseline, a rezultati traju od 6 do 9 mjeseci, a ponekad i do 12.

3. Kompletni tretman lica

Ovim tretmanom „slulpturiramo lice“ obnavlja se volumen i oblik lica. Tretman se kreira u potpunosti individualno, a svi se znakovi starenja tretiraju istodobno kako bi se postigli homogeni i usklađeni rezultati. Učinak se postiže upotrebom cijeloga raspona proizvoda na bazi hijaluronske kiseline. Koriste se fileri koji imaju najveću koncentraciju i veličine čestica, a učinak traje od 16 do 20 mjeseci.

Tretman je gotovo bezbolan, no neke osobe mogu osjetiti blagu nelagodu. Na tržištu postoji filer s lidokainom, koji umanjuje bol i pridonosi maksimalan osjećaj ugode. Potreban je oprez kod osoba alergičnih na lidokain. Ugodi i bezbolnosti aplikacije pridonosi lidokainska krema.

Rijetke nuspojave

U gotovo 95 posto slučajeva nema nikakvih reakcija, nuspojava ili komplikacija. Srećom, jako rijetko se dogodi da je osoba alergična na neki od sastojaka koji se nalazi u samom fileru, ne nužno na hijaluronsku kiselinu. Ipak, nije potrebno provoditi testiranje prije aplikacije filera. Kada su u pitanju komplikacije, uglavnom je riječ o reakcijama povezanim sa samim postupkom. Ukoliko dođe do reakcije one su blage ili umjerene i najčešće spontano nestanu nakon nekoliko dana.

Edukacijom do dugotrajnih rezultata

Estetski rezultati vidljivi su odmah, a najbolji učinak je nakon tjedan dana. Kako bi se rezultati filera održali što duže na licu potrebna je dobra edukacija i stručno savjetovanje klijenta po pitanju pravilne kućne njege kože, kao i odabir preparata. Također, važno je postepeno i pravilno pristupiti licu jer se koža lica također mora naviknuti na količinu hijalurona. Nemojte se brinuti da će vaše lice izgledati lošije, da će se opustiti i početi visiti. Hijaluronska kiselina čak potiče djelovanje kolagena i privlači vodu tako da, i kada prestane djelovanje filera, uvijek ostaje određena koncentracija hijaluronske kiseline u koži, koja djeluje. Zato se nikada ne može dogoditi da vam se lice 'ispuše kao balon'.

Razgovor s liječnikom

Fileri su kontraindicirani kod osoba koji boluju od dijabetesa te osoba s aktivnom infekcijom Herpes simplex virusom. Zatim, ne smiju se aplicirati trudnicama, dojiljama, osobama u akutnim stanjima, primjerice temperature, ili lokalnim bakterijskim infekcijama kože na mjestu aplikacije, osobama s malignom aktivnom bolešću te osobama s poremećajem zgrušavanja krvi.

KAKO DJELUJU HIJALURONSKI FILERI
  • Popunjavaju bore i smanjuju njihovu vidljivost
  • Vraćaju vlagu i hidratiziraju kožu
  • Povećavaju elastičnosti kože
  • Vidno revitaliziraju kožu
  • Mogu se koristiti za sve zone lica
  • Vraćaju izgubljeni volumen koži (popunjavanje obraza)
  • Potiču stvaranje novog kolagena
  • Koriste se za povećanje usana i lifting cijelog lica
  • Znatno manje nuspojava za razliku od drugih filera

Važno je naglasiti da se nakon tretmana dermalnim filerom preporučuje izbjegavanje saune, solarija, izlaganja suncu te pritiskanja dijela lica koje je tretirano.

Kao zaključak naglasila bih da vam radi svega navedenog ovdje, kao pacijentu nikako ne bi smjelo biti svejedno koliko iskustvo i edukaciju ima vaš odabrani liječnik te kakve filere koristi. Zato vas potičem da uoči tretmana budete znatiželjne/i i kod svojeg se liječnika dobro informirate o svemu što vas zanima, jer je to najsigurniji put do najboljih mogućih rezultata. Na besplatno dermatološko savjetovanje možete se naručiti u Poliklinici Terme u Selcu ili u našem centru dermatologije, na riječkom Trsatu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka