Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Kad imaš vlakna i antioksidanse, imaš sve

Heljdini vafli »bez kalorija« konačno patentirani

Heljdini vafli »bez kalorija« konačno patentirani
Heljdini vafli »bez kalorija« konačno patentirani
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2011. u 18:18 2011-01-12T18:18:32+01:00

Heljda se u Poljskoj često služi kao prilog umjesto krumpira, riže ili tjestenine

VARŠAVA – Poljska znanstvenica patentirala je izum namijenjen dijabetičarima i pretilim osobama: vafle spravljene od heljdinih posija, koji ne sadrže nijednu kaloriju, bez glutena su, ali zato bogati antioksidansima.

- Kako naš organizam ne apsorbira celulozu iz heljde, vafli spravljeni od heljdinih posija zapravo ne sadrže kalorije, a ipak su bogati antoksidansima, koji čuvaju naše zdravlje, rekla je Harasym.

Grickajući heljdine vafle, ljudi mogu regulirati tjelesnu težinu, a u njima će uživati i dijabetičari kao i sve osobe koje ne podnose gluten jer ti vaflići čokoladne boje i okusa lješnjaka »ne sadrže gluten i ne povećavaju glikemijski indeks«, objasnila je znanstvenica s Ekonomskog sveučilišta u Wroclawu.

Harasym sada nastoji razviti heljdino pivo koje bi također bilo bez kalorija.
Heljda se katkad na francuskom naziva »crno žito« ili »saracensko žito«, jer su je u Europu donijeli Saraceni (srednjovjekovni naziv za Arape), no zapravo nije žitarica poput pšenice ili ječma, već  pripada obitelji dvornjače (Familiae polygonacea). Bogata je proteinima, aminokiselinama i topivim vlaknima. U Poljskoj se često služi kao prilog umjesto krumpira, riže ili tjestenine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.