Globalna epidemija i tihi ubojica

Dobro jutro, neka stres počne!

Dolores Juretić

Iako već na početku  knjige autorica ističe da  je jedini pravi odgovor  na stres naša dobro  izgrađena unutrašnja  ravnoteža, ovaj  »priručnik za upravljanje  stresom«, govori kako  je jedan od puteva,  možda najjednostavniji, za  ovladavanje stresom –  prehrana



Glavobolja je česta  posljedica stresne  poslovne svakodnevice



No, ni  to nije točno. Stres ne dolazi izvana već je on u nama.


Mi smo  ti koji stvaramo sters i to našim  mislima, ljutnjama, tugama,  bespomoćnošću. Naše reakcije,  naši unutrašnji »resursi« kojima raspolažemo, (ne)mogućnost suočavanja i/li prihvaćanja nekih situacija ključni  su za to, ne hoće li doći do stresa ili ne, nego hoće li se on na  svakog pojedinca odraziti kao  nešto pozitivno ili negativno.  


Sve je to pomalo i na tragu one  poznate misli književnika Marka Twaina koji je jednom ustvrdio kako mu je život bio pun  strašnih stvari od kojih su se  neke – i dogodile.


Iako već na početku knjige  autorica ističe da je jedini pravi  odgovor na stres dobro izgrađena naša unutrašnja ravnoteža, posebno ravnoteža unutar  našeg srca, knjiga koja je zapravo »priručnik za upravljanje  stresom«, govori kako je jedan  od puteva, možda i najjednostavniji, za ovladavanje stresom  – prehrana. No, ponajprije  našoj sugovornici postavljamo  pitanje što je to uopće, po definiciji, stres?


Nema se vremena za  prijateljstva


– Stres je, u svojoj negativnoj  konotaciji, zapravo jedna razarajuća snaga u nama, a koju  treba staviti pod kontrolu. U  21. stoljeću postali smo  »Društvo 24 sata« gdje je sve i  svatko dostupan u bilo koje vrijeme, 24 sata, sedam dana u  tjednu. Promjene su brze i dinamične, od tehnologije i ekonomije do obiteljskih odnosa.  


Sve pojave koje  »uzrokuju«  stres u stalnom su porastu,  imamo sve veće odgovornosti,  a naoko sve manje slobode.  Naime, slobodu najteže i najsporije osvješćujemo. Atmosferu stresa dodatno »lože« rastuće prijetnje od kriminala,  globalnog zatopljenja, terorizma, epidemije, čas svinjska, čas  ptičja, čas neke nove gripe, a  sve to rezultira da se slobodno  vrijeme smanjuje. Barem nam  tako izgleda.


Mogu reći da  i vaš odgovor  zvuči »stresno«. No ono na  čemu čitatelj »zapne« u vašoj  knjizi je tužna istina da zbog  brzine života ne stignemo razvijati prijateljstva. Točno.


Život je sve složeniji i  promjene se odvijaju sve brže,  a nedostatak vremena koje bismo uložili u prijateljstva dovodi  do toga da smo sve više  sami i  sve otuđeniji.


 Jer ako pođemo  od definicije stresa koju je dao  dr. Richard Lazarus, stručnjak  za sters, a ona glasi da je stres  stanje tjeskobe koje se stvara  kada događaji i odgovornosti  prelaze nečiju sposobnost da se  nosi s njima. I onda je jasno da  nam je u takvom stanju topla  prijateljska podrška nužna za  preživljavanje.


Bez prejedenja i  izgladnjivanja 


A vremena za prijateljstva  nema jer »nema vremena«,  stres je sve veći, mi se vrtimo u  krug i »pucamo po šavovima«.  


To konkreno znači, prema  vašoj knjizi, glavobolja, umor,  mišićna napetost, odnosno zaboravljivost i negativan stav,  odnosno tjeskoba, nervoza, depresija, ljutnja, kratak fitilj….  Jedan od puteva koji nas  vodi  iz stresa van je, po vama,  prehana. Pa što jesti?Pravo je pitanje – kako.  Uravnotežena prehrana je preduvijet uravnoteženog življenja.  


Treba jesti više puta kroz dan,  jer prejedanje i izgladnjivanje  su glavni pokretači stresa. U  svojoj sam knjizi nastojala pojasniti zašto je primjerice organizmu važan selen, cink, lutein,  likopen, beta karoten… i gdje  se oni nalaze (žitarice, klice,  brokula ili… kikiriki, da pojednostavimo.)


Poželjno bi bilo napustiti  predrasude koje imamo o  načinu prehrane i o pojedinim  namirnicama. Primjerice, ljudi  vrlo malo jedu avokado koji  ima puno oleinskh masnih kiselina koje mogu biti dobra zaštita od raka dojke i prostate. U  avokadu ima A, C, E i B& vitamina koji pomažu tijelu da se  riješi toksina, jačaju imunološki  sustav i mogu spriječiti visoki  krvni tlak i artritis. 


No kriva prehrana može biti,  sudeći po onome što stoji u  vašoj knjizi, najdirektniji  uzročnik stresnih stanja?


Prije svega organizam, da bi  izbjegao stres, mora uvijek  imati dovoljnu količinu vode,  jer i mala dehidracija može  uzrokovati stres. Kofein u malim količinama povećava budnost, no u većim dovodi do toga da tijelo bude u kontinuiranom stanju stresa. Sol sama po  sebi nije loša, no ljudi je koriste  četiri puta više nego što im to  organizmu treba…


I aromaterapija može  pomoći


Diplomirali ste  Interdisciplinarni studij na američkom  Omega Institutu što je vidljivo  iz cjelokupnog vašeg pristupa,  pa recite čime se još, osim pravilnom prehranom možemo boriti protiv stresa?


Načinom života. Prije toga  treba reći da su emocije direktno povezne s pojedinim organima pa je tako ljutnja povezana s jetrom, radost sa srcem,  zabrinutost sa slezenom, strah s  bubrezima, tuga s plućima…Na  taj je načn također korisno  »čitati« naše zdravstvene probleme, a stres je prisutan na  početku svakog od njih.


Osim načinom prehrane  stres možemo dotući aromaterapijom.


Primjerice, miris bergamonta potiče »na izlazak«  potisnute emocije, neven  ublažava glavobolje, ružino ulje  liječi slomljeno srce…Tu su naravno vježbe. Koje točno, to  svatko mora odgovoriti za sebe… U svakom slučaju kretanje.


Jer još je Albert Einstein  rekao da je život kao vožnja biciklom. Da biste održali ravnotežu morate se nastaviti kretati.  


Drugim riječima stresu ćete vrlo lako »okrenuti leđa« ako  stvorite ravnotežu u svom životu i rasporedite na primjeren  način sve ono što volite, jer  život nije samo posao, ni samo  obitelj, ni samo hobiji, život je  sve to, i još štošta drugo, raspoređeno na pravi način.