Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Opasni konvencionalni preparati

Za samo tri dana izbjegavanja štetne kozmetike razina hormona smanjena za 45 posto

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2016. u 17:40 2016-04-19T17:40:58+02:00

Sve je više povike na kemijske preparate koje svakodnevno koristimo u svrhu održavanja osobne higjene.

Istraživanja Sveučilišta Berkely i klinike Salud del Valle Salinas ukazuju da i kratkoročna pauza od upotrebe kozmetičkih preparata može dovesti do značajnog pada razine kemikalija koje narušavaju  razinu hormona.

Štetni sastojci poput  ftalata, parabena, triclosana i oxybenzonea nalaze se  redovito u  svim konvencionalnim proizvodima za osobnu njegu, kao što su  sapun, krema za sunčanje, šampon, regenerator i drugi proizvodi za kosu. 

Istraživanja su provedena  na  100 tinejdžera, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Health Perspective. Poražavajući su bili rezultati već nakon samo tri dana promatranja. Djevojke koje su za intimno ispiranje na samo tri dana prestale koristiti takve preparate u uzorcima urina imale su 45 posto manje kemikalija. 

Pad kemijskih razina nakon samo tri dana izbjegavanja štetnih kozmetičkih preparata pokazuje da jednostavne radnje kao što su izbjegavanje takvih preparata, odnosno korištenje prirodnih,  mogu bitno utjecati na zdravlje i već u kratkom razdoblju očistiti organizam od štetnih utjecaja kozmetičkih proizvoda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.