Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Gotov zimski san

Svizac Phil tvrdi da će zima trajati još šest tjedana

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2017. u 15:32 2017-02-02T15:32:03+01:00

U samoproglašenoj svjetskoj prijestolnici vremenskih prognoza Punxsutawneyju u zapadnoj Pennsylvaniji, Phil je iz svoje jazbine u Gobbler's Knobu, tri kilometra istočno od grada, izvirio u rano ujutro po mjesnom vremenu i preko posebnih prevoditelja sa sviščeva jezika najavio da uskoro stiže proljeće

PUNXSUTAWNEY Najpoznatiji američki vremenski prognostičar, svizac Phil vidio je u četvrtak svoju sjenu i time nagovijestio da će zima ove godine trajati još šest tjedana.

U samoproglašenoj svjetskoj prijestolnici vremenskih prognoza Punxsutawneyju u zapadnoj Pennsylvaniji, Phil je iz svoje jazbine u Gobbler's Knobu, tri kilometra istočno od grada, izvirio u rano ujutro po mjesnom vremenu i preko posebnih prevoditelja sa sviščeva jezika najavio da proljeće stiže za mjesec i pol.

Nekoliko tisuća ljudi u publici oduševljeno je dočekalo Philovu prognozu, ne zamarajući se činjenicom da se one uglavnom pogrešne.

Tradicija sviščevih vremenskih prognoza u SAD-u datira s kraja 19. stoljeća, a prve su zabilježene upravo na području Pennsylvanije.

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, no festival u Punxsutawneyju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom »Beskrajan dan« iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.