Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
13. studenoga 2019.
I Rusi imaju ježa za utrku

Ruska verzija svisca Phil, ježica Pugovka prognozira vruću godinu

Ruska verzija svisca Phil, ježica Pugovka prognozira vruću godinu
Ruska verzija svisca Phil, ježica Pugovka prognozira vruću godinu
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2015. u 8:44 2015-02-05T08:44:24+01:00

No ona nije jedini ruski meteorolog iz životinjskog svijeta. Tu je i medvjedica Businka iz ZOO-a u Čeljabinsku koju nazivaju iskusnim meteorologom. I ona predviđa vruću i sunčanu godinu

ZAGREB – Premda je svizac Phil na tradicionalnom showu u Punxsutawneyu prognozirao još šest tjedana zime, njegovi ruski »kolege« predviđaju rani dolazak proljeća, vruću i sunčanu godinu.
»Narodni meteorolog«, ježica Pugovka koja živi u zoološkom vrtu u Ekaterinburgu, predvidjela je ovih dana rani dolazak proljeća. Njoj su ponudili dvije posudice s omiljenim jelom – komadićima kuhanog mesa pomiješanog sa sirom i mrkvom, a ona je jela iz one koja označava rani dolazak proljeća.

Kako objašnjavaju u Zoološkom vrtu, ježicu su izabrali jer je još u starom Rimu 2. veljače obilježavan kao Dan ježa. Slično kao kod Phila, narodnu meteorologiju Rimljani su zasnivali na ponašanju ježa probuđenog nakon zimskog sna i na tome vidi li on ili ne vidi svoju sjenu. Pugovka, kao i drugi ušati ježevi, vrlo je aktivna i okretna i ne voli se sklupčavati, objašnjavaju u ekaterinburškom ZOO-u njezine optimistične prognoze.

No ona nije jedini ruski meteorolog iz životinjskog svijeta. Tu je i medvjedica Businka iz ZOO-a u Čeljabinsku koju nazivaju iskusnim meteorologom.

I ona predviđa vruću i sunčanu godinu. Prema tradiciji, pred nju se stave siva i crvena posuda koje simboliziraju hladnu i toplu godinu, s omiljenim joj jelom – mlijekom s orasima. Izabere li zvijer crvenu posudu, kao ove godine, očekuje se topla i sunčana godina, a izbor sive sluti hladnije vrijeme.

Rani dolazak proljeća predvidio je i svizac Frol iz ZOO-a u Sankt Peterburgu, a to se zna po tome što je prihvatio pozive da iziđe iz nastambe i rado »razgovarao« s djecom okupljenom na Dan svisca. U ZOO-u doduše napominju da nije riječ o običnom, dakle suzdržanom i stidljivom sviscu, nego naviklom na druženje s posjetiteljima, ali koga briga.

Čini se nikoga osim čelnika ruskog Hidrometeorološkog zavoda Romana Vilfanda koji ozbiljno, bez sluha za zabavno i bizarno, upozorava da životinjama ne valja vjerovati kad prognoziraju kakvo će biti vrijeme! On napominje da se nije dobro oslanjati na te prognoze i poziva da se u tom pogledu treba oslanjati isključivo na stručnjake!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.