Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Svaka čast

Prvi grad prijatelj autizma: Svaki poslovni prostor u njemu prihvatio je posebne mjere za pomoć autistima

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2018. u 7:48 2018-10-13T07:48:07+02:00

Irski je grad marljivo radio da osvoji titulu prvog grada prijatelja autizma, a svi su sugrađani bili uključeni u proces.

Svi stanovnici, poduzetnici i poslovnjaci irskog gradića Clonakilty ujedinili su se u namjeri da stvore prvi prijateljski grad autizma.

Kako bi grad dobio ovu titulu, više od 212 udruga radilo je u sklopu dobrotvorne organizacije "As I Am" kako bi se dobilo pravo prijateljskog statusa.

Gradski poduzetnici i obrtnici dobili su svoje akreditacije nakon što su u poslovanje uvrstili četiri jednostavne mjere: napravili su karte i vizualne vodiče svojih prostora, osigurali su da njihove zgrade budu dostupne rehabilitacijskim psima, napravili su dijelove za opuštanje posjetiteljima koje bi okruženje moglo preplaviti ili uznemiriti te su uspostavili tiše periode poslovanja u kojima će se prilagoditi osobama sa senzornim oštećenjima.

I kao zadnji, no najvažniji korak, svi radnici, osoblje te članovi zajednice prošli su kroz radionicu ophođenja s autizmom.

- Grad Clonakity odbija izolazciju, stigmu i gubitak potencijala kako bi ostvario inkluziju autizma, prihvaćanje i suradnju. Male promjene koje su organizacije u gradu napravile napravit će značajnu razliku u životima autističnih ljudi lokalno, no imat će i daleko širi utjecaj - izazov za poslove, organizacije i zajednice u Irskoj da razmišljaju kako one mogu postati bliže autistima, rekao je Adam Harris, osnivač udruge "As I Am" za Independent.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.