Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Kenguri Style

Prava instagramska poslastica: Kolaž ukusnih slastica, jela i priče Marijane Mančev

FOTO/Marijana Mančev, Instagram
FOTO/Marijana Mančev, Instagram
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2019. u 8:33 2019-09-15T08:33:00+02:00

Profil je prepun fotografija ukusnih kolača, maštovito ukrašenih torti i obroka čiji miris kao da izlazi iz ekrana vašeg računala.

Instagram profil i blog naziva Kenguri Style prava je poslastica dok surfate internetskim prostranstvima. Profil je svjež i razigran, s feedom punim fotografija ukusnih kolača, maštovito ukrašenih torti i obroka čiji miris kao da izlazi iz ekrana vašeg računala.

Sve to i puno više, objavljuje svestrana food bloggerica Marijana Mančev (30) koja nam stiže iz Novog Sada. Karijeru je započela kao modna bloggerica, ali sve se preokrenulo kada je objavila svoju prvu galetu na Instagramu.

Volonterka, blogerica i slučajna kuharica

"Kuhanje se nekako neprimjetno ušuljalo na moj profil prije dvije godine. Počela sam kao modni bloger, međutim kako sam prijepodne radila, bilo je nemoguće organizirati svakodnevna fotografiranja. Ona su za blog rađena vikendom, ali nisam imala dovoljno materijala za cijeli tjedan za Instagram", otkriva.

FOTO/Kenguri Style, Instagram

"Tako sam jednog jesenjeg dana napravila svoju prvu galetu i stavila ju na Instagram. Ljudima se svidjelo to, a meni stiliziranje hrane. S vremenom su komentari na fotografijama hrane bili bolji nego na onim modnim, pa je i to prelomilo. U siječnju ove godine sam počela objavljivati samo fotografije hrane i oduševljena sam pozitivnim reakcijama ljudi koji me prate. To su ljudi koji me prate godinama, znaju sve moje faze i jako sam im zahvalna što su tu", otkrila nam je Marijana.

FOTO/Kenguri Style, Instagram

Bloggerica je puno vremena provela i volontirajući - na festivalima u Subotici, kulturnim institucijama, Modernoj Galeriji i Muzeju. Trenutno više ne volontira, ali svima, a pogotovo mladima preporučuje volonterski rad. "Gomila iskustva i informacija će vam biti nadohvat ruke, a da ne pričam o poznanstvima i prijateljstvima koja će zauvijek trajati", savjetuje Marijana.

Studiranje, posao i freelance

Marijana je studirala na Ekonomskom fakultetu, a na završnoj je godini odlučila raditi i stvarati svoj portfolio na vrijeme. Priznaje da nije uspjela izbalansirati studiranje s poslom na puno radno vrijeme, ali je zato zbog suradnje s modnim brendovima uspjela u naumu da odlično popuni životopis. Trenutno radi kao freelancer, a ima želju završiti i taj dio poglavlja jer, kako nam savjetuje - "ništa ne treba ostavljati nedovršeno".

FOTO/Kenguri Style, Instagram

"Izađi iz mjehurića"

Simpatična nam Marijana otkriva i da je upravo fakultet bio točka njezinog mijenjanja koju si je sama zacrtala. Priznaje da je introvertna osoba koja ne voli gužvu, nepoznato i nova lica. Dodaje i da je prije studija situacija bila puno teža, a onda se sama probudila.

"Upisala sam fakultet u gradu gdje nisam nikoga znala i sama sam sebi rekla - izaći ćeš iz zone komfora, dati sve od sebe da izađeš iz mjehurića i da stvoriš nova prijateljstva", kaže Marijana koja je u vlastitom ostvarenju i uspjela, pa je sada za grad Suboticu gdje je studirala, vežu dragi ljudi i "prelijepa arhitektura".

FOTO/Kenguri Style, Instagram

"Utjecaj se ne mjeri brojem pratitelja"

Kada ne priprema objave za svoj blog i Instagram, Marijana se bavi digitalnim marketingom koji joj je uz kuhanje trenutno primaran, a radi i kao freelancer za strane klijente. Kaže da je riječ o angažmanima za uređivanje i odabir kombinacije za odmor.

Danas su društvene mreže preplavljene korisnicima, stoga je važno imati nešto čime se odvajate od drugih i što će vam osigurati status influencera.

"Ako se utjecaj mjeri brojanjem pratitelja, dakle koliko mi je dugo trebalo da dođem do deset tisuća pratitelja, reći ću tri godine. Po meni, utjecaj se ne broji brojem pratitelja već postoje mnogo važnije stvari", kaže Marijana.

FOTO/Kenguri Style, Instagram

"Vaš odnos s pratiteljima, njihova povratna poruka i na kraju, sama kvaliteta sadržaja. Za sebe ne mislim da sam influencer, još sam daleko od toga. Postoje ljudi koji ovaj posao neumorno rade godinama i ne posustaju i oni su moji osobni influenceri. Mislim da je svugdje teško ostvariti tu vezu s ljudima, da vam oni vjeruju i to nema veze s regijom. Ali, da su neke stvari jednostavnije negdje drugdje, to stoji".

Objava fotke na društvenim mrežama

Marijana nam je otkrila i koliko traje fotkanje i je li joj se koji slatkiš (ne daj Bože) rastopio tijekom procesa.

"Samo fotografiranje traje jako kratko, postavim stol na kojem radim i na kraju iznesem slatkiš koji fotografiram. Sve ukupno sa uređivanjem traje nekih pola sata. Slatkiši ostaju čitavi, ali ne zadugo", šali se Marijana.

FOTO/Kenguri Style, Instagram

Nakon fotkanja, Marijana bira odgovarajuće fotografije i obrađuje ih preko mobitela nakon čega dodaje i recept. Dan joj započinje već u šest ujutro kada radi kolač, a fotografiranje i objavljivanje bude gotovo do devet. Ako je riječ o slastici kojoj je potrebno hlađenje, Marijana ju umijesi večer ranije.

Prabakina bilježnica sa receptima

Objašnjava da recepte istražuje po internetu, spaja po nekoliko različitih i zatim usklađuje sastojke po svom ukusu.

Otkriva nam da ima i "prabakinu bilježnicu sa receptima po kojoj čeprka". "Mislim da ljudi koji me prate znaju da moja snaga zapravo leži u stilizaciji hrane, smatram da za osmišljavanje novih recepata treba jako puno iskustva i vremena, a ja ga još nemam, ali doći će", optimistična je Marijana.

FOTO/Kenguri Style, Instagram

Bliži nam se jesen i mijenjat će se recepti jer ćemo kuhinju i smočnicu prilagoditi drugačijim namirnicama. Marijana otkriva da je dijete jeseni i da za nju prava sezona tek počinje. "Jesen je po meni obojana zlatnim tonovima, tako da i vidim recepte s puno pečenih pita, potažima, bundevama i cimetom. Bit će to zlatno doba.

"Ako mogu ja, možete i vi"

Marijana nam je priznala i da nije talentirana za kuhanje, iako je to vrlo teško vjerovati. "Željela bih naglasiti da nisam talentirana za kuhanje, ali vremenom, nakon gomile razlivenih i upropaštenih jela, pohvatate svoje greške i naučite neke stvari. Dakle, ako mogu ja, možete i vi, bez brige!", poručuje Marijana.

FOTO/Kenguri Style, Instagram

Za kraj nam je otkrila i recept koji jedva čekamo isprobati. Kaže da je nedavno probala Clafouits i oduševila se. Napominje da je riječ o "prejednostavnoj i brzoj poslastici" s bilo kojim sezonskim voćem, a izgleda i zanimljivo.

Recept za "prejednostavnu" poslasticu - Clafoutis sa višnjama

Tekući sastojci

  • 200 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije 

Suhi sastojci

  • 1 žlica maslaca
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • Izribana kora jednog limuna
  • prstohvat soli
  • 400 g višanja

Priprema

Pomiješajte tekuće sastojke i nakon što se dobro sjedine, dodajte suhe i dobro umutite. U okrugli kalup obložen papirom za pečenje izlijte smjesu i pospite sa 400 grama višanja. Pecite dok tijesto ne počne s dizanjem, a rubovi ne postanu zlatno smeđim. Pospite šećerom u prahu i, kako Marijana kaže - "uživajte!"

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.