Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Neobično mjesto

ŽIVOT NA SJEVERU Whittier na Aljasci, gradić čiji stanovnici žive pod istim krovom

ŽIVOT NA SJEVERU Whittier na Aljasci, gradić čiji stanovnici žive pod istim krovom
ŽIVOT NA SJEVERU Whittier na Aljasci, gradić čiji stanovnici žive pod istim krovom
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2019. u 12:15 2019-03-24T12:15:48+01:00

Svi stanovnici žive u istoj zgradi, a tamo se nalazi policijska postaja, trgovina prehrambenih proizvoda, bolnica, crkva, mini market i naravno škola za one najmlađe

Whittier, Aljaska, gradić je koji se nalazi 100 kilometara južno od Anchoragea, a koji svi jednostavno nazivaju »gradićem pod jednim krovom«. No, o kolikom se zapravo gradiću radi? Ovdje živi, prema posljednjim podacima, tek 217 stanovnika, a do gradića se može stići jedino ako imate barku ili automobilom kroz dugački tunel u kojem se promet odvijao samo u jednom smjeru.

No, ono što je neobično kada se spominje ovaj gradić jest da baš svi njegovi stanovnici žive pod istim krovom, u zgradi imena Begich Towers, odnosno u vojnoj kasarni izgrađenoj još 1974. godine tijekom hladnog rata. Osim stambenog prostora, u zgradi se nalazi policijska postaja, trgovina prehrambenih proizvoda, bolnica, crkva, mini market i naravno škola za one najmlađe.

Begich Towers ima čak i bed & breakfast, namijenjen smještaju turista, a za koje stanovnici kažu da su dobrodošli te su pozvani da dođu vidjeti gradić u kojemu život ide dalje iako se sve odvija u jednoj jedinoj zgradi. Do Whittiera možete doći 4 kilometra dugačkim tunelom, u kojem se promet odvija naizmjence po 30 minuta što znači da, s obzirom na to da je jednosmjeran, pola sata možete ići u jednom pravcu te pola sata u drugom. Tunel se noću zatvara.
Zime su u ovom gradiću vrlo, ali vrlo hladne. Ne samo da napadaju metri snijega već pušu i ledeni vjetrovi. Gradić oživi ljeti jer im u posjet stižu brojni kruzeri, jahte i komercijalni ribarski brodovi kojim do ove, nesvakidašnje destinacije, tada nahrupe na tisuće turista.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.