Foto: Pexels
Razveselite djecu i pripremite im zdrave i bezglutenske poslastice koje mogu biti savršen doručak ili međuobrok
Posljednjih desetljeća zabilježen je porast alergija na hranu, a najveći broj djece pati od alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Mame djece alergičara često su na mukama što skuhati, a upravo zbog toga donosimo vam tri provjerena recepta za deserte koji će oduševiti vaše mališane. Prije pripreme svakako budite sigurni da dijete nije alergično na niti jedan od sastojaka, a pojedine astojke možete zamijeniti onima odgovarajućim za vaše dijete ili prilagoditi ukusu.
U nastavku donosiimo zdrave i fine bezglutenske poslastice kojima ćete sigurno razveseliti malene.
Ultimativni keksići s kokosovim uljem bez pečenja
Ovi zdravi i fini bezglutenski keksići odlična su zamjena za originalne čokoladne keksiće. Prikladni su za djecu alergičnu na mlijeko i mliječne proizvode. Prije pripreme svakako budite sigurni da vam dijete nije alergično na kikiriki, pošto recept sadrži maslac od kikirikija.
Sastojci:
3 ¼ šalice zobenih pahuljica
½ šalice kokosovog ulja
½ šalice maslaca od kikirikija
½ šalice bademovog mlijeka
2 šalice smeđeg šećera
¼ šalice nezaslađenog kakao praha
½ žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Izmjerite zobene pahuljice i stavite u zdjelu sa strane.
2. Pripremite papir za pečenje na kojima ćete ohladiti kolačiće.
3. U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje, maslac od kikirikija, mlijeko, šećer, kakao i sol.
4. Kuhajte na umjerenoj vatri i miješajte dok ne zavri.
5. Kuhajte 4 minute stalno miješajući.
6. Maknite s vatre, dodajte vanliju i brzo miješajte.
7. Dodajte zobene pahuljice i dobro promiješajte dok se ne sjedine.
8. Žlicom stavljajte na masni papir i pustite da se ohladi prije serviranja.
Palačinke bez jaja
Nema djeteta koje ne voli palačinke, a naš recept dostojna je zamjena i jednako fin kao i originalne palačinke. Možete ih servirati sa sezonskim voćem ili preljevom po izboru poput meda, sirupa agave ili javorovog sirupa. Za fine palačinke koristili smo integralno brašno koje je bogato vlaknima i nutritijentima, višenamjensko brašno koje će palačinkama dati rahlost i kokosovo ulje bogato masnim kiselinama. Recept je prikladan za djecu alergičnu na jaja.
Sastojci:
1 šalica integralnog pšeničnog brašna
¼ šalice višenamjenskog brašna
1 žlica praška za pecivo
1 žlica šećera
¼ žličice soli
1 ¼ šalice bademovog mlijeka, nazeslađenog
2 žlice kokosovog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
Ideja za serviranje:
4 srednje nektarine
2 šalice grčkog jogurta od vanilije
Priprema:
1. U velikoj zdjeli izmiješajte pšenično i višenamjensko brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U manjoj zdjeli pjenjačom izmiješajte bademovo mlijeko, kokosovo ulje i vaniliju. Mokre sastojke sjedinite sa suhim dok se ne sjedine. Ostavite 5 minuta.
2. Tavu za palačinke stavite na srednje jaku vatru i premažite uljem. Izlijte smjesu u količini ¼ šalice na tavu, pustite 2- 3 minute ili dok se ne počnu formirati mjehurići. Preokrenite i držite na vatri 1- 2 minute ili dok ne dobiju smeđu boju. Ponovite postupak dok ne iskoristite svu smjesu.
3. Palačinke prelijte jogurtom. Servirajte s kriškama nektarina.
Zdravi muffini s borovnicama i bananom
Neka se vaši mališani zaslade uz naše zdrave i sočne muffine s borovnicama bez dodanih šećera. Ovi fini muffini mogu biti savršen doručak ili međuobrok, a djeca ih mogu i ponijeti sa sobom u školu. Veganski i bez glutena.
Sastojci:
3 zrele banane srednje veličine
60 g (1 ¼ šalice) kokosovog ulja (možete korisititi i maslinovo ili suncokretovo)
1 žličica eko jabučnog octa
malo soli
½ žličice mljevenog cimeta (opcionalno)
150 g (1 ¼ šalice) mljevenih badema
150 g (1 ¼ šalice) bezglutenskog brašna
2 pune žličice praška za pecivo
¼ žličice sode bikarbone
120 ml (½ šalice) nezaslađenog bademovog mlijeka
100 g (1 šalica) svježih borovnica
Priprema:
1.Pećnicu zagrijte na 180º C.
2.Ogulite banane i vilicom ih zgnječite u široj posudi ili tanjuru.
3.U veću zdjelu stavite kokosovo ulje i kuhajte na pari dok se ne rastopi.
4.U rastopljeni maslac dodajte jabučni ocat, sol, cimet i mljevene bademe.
5.Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu.
6.Dodajte zgnječene banane i dobro izmiksajte polako dodavajući mlijeko.
7.Nježno umiješajte borovnice.
8.Smjesu prebacite u kalupe za muffine.
9.Pecite 20 minuta ili dok čačkalica koju ste naboli u sredinu muffina ne izađe suha.
Izvor/ foto: goldenbarrel.com superhealthykids.com rhiansrecipes.com
zdravi deserti, deserti za djecu s alergijama, recepti za alergičare, alergije na hranu