Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.

Savjeti vrtlarima: Koje su prednosti sjemena "na traci", kako zaštititi biljke od puževa...

Savjeti vrtlarima: Koje su prednosti sjemena "na traci", kako zaštititi biljke od puževa...
Savjeti vrtlarima: Koje su prednosti sjemena "na traci", kako zaštititi biljke od puževa...
Objavljeno: 14. travanj 2018. u 13:11 2018-04-14T13:11:00+02:00

Tri tjedna nakon nicanja posijanog sjemena cvijeća i povrća te posađenih presadnica započinjemo s intenzivnom prihranom i održavanjem vrta

Svaka kultura ima svoje zahtjeve pa je važno svako povrće posijati u pravo vrijeme. Sjeme s godinama stajanja gubi svoju klijavost pa bi bilo dobro svake godine kupiti novo. U proljeće prvo sijemo ranu mrkvu, salatu, peršin, blitvu, špinat, rotkvicu, radić…, a sadimo grašak i luk.

Sjemenarna Ri nudi svo sjeme koje vam treba za proljetnu sjetvu. U ponudi imamo i sjeme na traci uz pomoć kojega izbjegavamo pljevljenje, a biljke dobivaju idealne uvjete u samom startu. U površinski sloj tla bilo bi preporučljivo umiješati kompost (Biopost) koji će biljkama osigurati prva hranjiva nakon nicanja, a ujedno održati tlo propusnim. Ako smo u strahu od niskih noćnih temperatura, možemo prekriti tlo agrofolijom koja ujedno štiti i od štetnika tijekom vegetacije. Nudimo vam agrofolije različitih dimenzija, ovisno o vašim potrebama.

SjemenarnaRi

Web shop: www.sjemenarna-ri.hr

Facebook: Sjemenarna-Ri

Trgovine:

Zagrebačka 18, tel: 051/334-685

Ante Pilepića 19, tel: 051/264-777 

U ovom razdoblju započinjemo i sa sadnjom presadnica rajčica i paprika koje također možete pronaći kod nas. Prilikom sadnje potrebno im je osigurati najbolje uvjete za privikavanje. Danas se nudi širok spektar preparata za ublažavanje stresa i jačanje biljaka kao npr. Aktivin i Fitosupreme.

Prilikom sadnje zaštitite svoje povrće od puževa tako da posijete kadifice. Ukoliko imate veliku najezdu, nudimo vam bio i kemijske preparate za učinkovitu borbu protiv njih. Uzimajući u obzir ovo kišno proljeće potrebno je napraviti i preventivnu zaštitu protiv najčešćih bolesti plamenjače koje uzrokuju gljivice iz rodova Peronospora i Pytophtora te pepelnice (Erysiphe). Preventivnim tretiranjem nam se olakšava primjena bio preparata te se izbjegava potreba za kemijskim sredstvima ili čak uklanjanjem cijelih nasada određenih biljaka.

Sredstva na bazi bakra (za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti) i sumpora (pepelnice) uspješno eliminiraju bolesti u početnim stadijima zaraze.

Tri tjedna nakon nicanja posijanog sjemena cvijeća i povrća te posađenih presadnica započinjemo s intenzivnom prihranom i održavanjem vrta (uklanjanje korova, puževa te suzbijanje bolesti i štetnika). Velik izbor gnojiva te sredstava za zaštitu bilja možete pronaći u našoj trgovini.

M2803MG5

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.