Foto: Unsplash
Donosimo vam prijedlog za plan obroka u kojima će u hladnim jesenskim danima uživati cijela obitelj, uključujući i vaše mališane
Pripremiti plan obroka za djecu s alergijama na hranu može biti pravi izazov. Zbog toga vam donosimo prijedloge za ukusan doručak, međuobrok, desert, ručak i večeru kako bi vaše dijete i cijela obitelj uživali u mirisnim i kremastim delicijama savršenim za hladne jesenske dane.
Prije pripreme svakako provjerite da dijete nije alergično na neke od sastojaka.
Doručak: Zobene pahuljice s jabukom i sirupom
Ideja za ukusni jesenski doručak koji će se svidjeti mališanima, a možete ga pripremiti noć prije. Veoma je zasitan i sadrži integralna (cjelovita) zrna pšenice i proteine koji će zadovoljiti potrebe djeteta.
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
1 žličica cimeta
3 žlice javorovog sirupa
2 dcl bademovog mlijeka
1 jabuka
Sirup:
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice javorovog sirupa
1 žlica maslaca od badema
Priprema:
1. U manjoj zdjeli ili plastičnoj posudi sjedinite zobene pahuljice, cimet, javorov sirup i mlijeko i ostavite u frižideru preko noći.
2. Ujutro dobro promiješajte smjesu.
3. Nasjeckajte jabuku na kockice i postavite u čašu sa zobenim pahuljicama.
4. Priprema sirupa: otopite kokosovo ulje i javorov sirup, a zatim umiješajte maslac i pjenjačom miješajte do glatke smjese.
Međuobrok: Muffini s bananom i kakaom
Sočni i prirodno zaslađeni muffini s dodatkom kakao praha vašem djetetu bit će prava poslastica. Možete ih poslužiti za doručak, međuobrok ili desert- vaš mališan može se zasladiti ovim zdravim muffinima u svako doba dana.
Sastojci (za 24 mini muffina):
2 žlice chia sjemenki
2/3 šalice kokosovog mlijeka
1/8 šalice javorovog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
3 žlice kokosovog ulja
2 banane
2/3 šalice heljdinog brašna
¼ šalice kakao praha, nezaslađenog
2 žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
Priprema:
1. U manjoj zdjeli promiješajte chia sjemenke, kokosovo mlijeko, javorov sirup, vaniliju i kokosovo ulje. Zagrijte pećnicu na 200º C i namastite kalupe za muffine.
2. Vilicom zgnječite banane i pustite sa strane. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol.
3. Suhim sastojcima dodajte banane i smjesu s chia sjemenkama i dobro promiješajte. Smjesu vadite žlicom za sladoled i kalupe za muffine napunite skoro do vrha.
4. Pecite 14-16 minuta dok čačkalica koju ste uboli u sredinu smjese ne izađe čista. Muffine izvadite iz kalupa i pustite da se ohlade.
Ručak: sočna i hrskava pohana pileća prsa
Savršeni ‘comfort food’ recept bez mliječnih proizvoda u kojem će vaše dijete uživati. Pohane pileće trakice nakon pečenja će postati hrskave, ali i zadržati sočnost.
Sastojci:
1 šalica rižinog mlijeka
1 žlica limunovog soka
pileća prsa, 1 komad
1 ½ integralnih krušnih mrvica
1 žličica mljevenog crnog papra
1 ½ žličice češnjaka u prahu
½ žličice soli
Priprema:
1. U plićoj posudi pomiješajte rižino mlijeko i limunov sok.
2. Piletinu narežite na trakice i umočite ih u mlijeko. Ostavite u frižideru barem sat vremena kako bi piletina bila meka i sočna.
3. Pećnicu zagrijte na 200º C. Posudu za pečenje prekrijte masnim papirom.
4. Pomiješajte krušne mrvice, papar i začine. Stavite u vrećicu za zamrzavanje. U vrećicu dtavljajte po nekoliko trakica pilećih prsa i dobro protresite. Piletinu postavite u posudu za pečenje i pecite 20- 30 minuta.
Desert: Sočni i zdravi browniesi
Ova prava čokoladna poslastica sličnog je okusa kao i originalni browniesi, a razveselit će i zasititi vašeg mališana.
Sastojci:
2 šalice pirea od batata, bundeve ili zgnječenih banana
1 šalica maslaca od badema
½ šalice kakao praha
Sastojci za čokoladni preljev:
2 šalice čokoladnih kapljica (ili nasjeckana tamna čokolada po izboru)
1 šalica kokosovog mlijeka
2. U manoj posudi otopite maslac. U posudu za miksanje dodajte batat, maslac i kakao prah i dobro izmiksajte.
3. Smjesu prebacite u kalup i pecite 20- 25 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite, a zatim dodajte preljev i prebacite u frižider na barem 30 minuta kako bi se smjesa stisnula.
Večera: pizza bez glutena
Napraviti pizzu bez glutena nije baš jednostavno, a mi vam donosimo provjereni recept za odličnu pizzu čije sastojke možete prilagoditi djetetovim željama. Recept je preuzet sa stranice alergijaija.com
Sastojci:
200 g mješavine bezglutenskog brašna
2 dcl mlake vode
malo praška za pecivo, ulja, soli i par kapi octa
Za nadjev:
šunka
kulen
origano
masline
pesto
Priprema:
Zamijesti tjesto dok se ne počne odvajati od posude. Posuti morsku sol po papiru za pečenje, prebaciti razvučeno tijesto i staviti nadjev po želji.
Foto: superhealthykids, Unsplash
recepti za alergičare, djeca s alergijama na hranu, zdravi recepti za djecu