Brzo i osvježavajuće

Prilog ili samostalan obrok: Lagana ljetna salata od pira i ječma

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ova hranjiva salat može se poslužiti kao samostalan obrok ili prilog mesu pečenom na grill tavi, a odličan je izbor i za obrok na poslu.



Ljeti većina traži lagana jela, a jedno takvo je salata u kojoj su glavni sastojci žitarice. Umjesto uobičajene riže koristiti možete – biserni ječam i biserni pir (provjerili smo, oba sastojka mogu se kupiti i u našim trgovinama). Biserni pir i ječam su zapravo pir i ječam kojima je uklonjena ovojnica te traže puno kraće vrijeme kuhanja. Ako ih ne možete nabaviti, koristite običan ječam i pir koje preko noći namočite kako biste skratili vrijeme kuhanja.


Sastojci: 150 g bisernog ječma, 150 g bisernog pira, 30 g rukole, 200 g cherry rajčica, 100 g mini mozzarelle, maslinovo ulje, sol Priprema: Ječam i pir skuhati u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Kada su žitarice skuhane, oprati ih pod mlazom hladne vode kako bi se zaustavio proces kuhanja. Rajčice oprati i narezati na četvrtine. Mini mozzarelle ocijediti i narezati na kockice. Rukolu također oprati, posušiti i nasjeckati. Sve sastojke promiješati u zdjeli, začiniti solju i maslinovim uljem.

Salatu možete poslužiti odmah ili još malo ohladiti. U hladnjaku, pokrivena prijanjajućom folijom salata može stajati nekoliko dana. Može se poslužiti kao samostalan obrok ili prilog mesu pečenom na grill tavi, a odličan je izbor i za obrok na poslu.


Ne morate koristiti isključivo ove sastojke. Rukolu možete zamijeniti matovilcem (njega nemojte sjeckati), od povrća možete dodati naribanu mrkvu, nasjeckanu papriku ili čak korijen koromača narezan na kockice. Od sireva umjesto mozzarelle može se koristiti jednako neutralan ementaler. Ako ste ljubitelji jačih okusa umjesto navedenih sireva koristite fetu, u tom slučaju oprezno sa solju.