Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2
Sutra: 17° 17° 2
15. rujna 2019.
Mirisni doručak

Postanite pekari na jedan dan i ukućane razveselite domaćim kroasanima

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 24. studeni 2018. u 7:30 2018-11-24T07:30:00+01:00

Ako želite kroasane možete i zamrznuti. To činite prije posljednjeg dizanja

Volite dan započeti uz pecivo, sir i salamu? Zašto ne bi umjesto kupovnog peciva ili kruha u vlastitoj kuhinji pripremili svima omiljene kroasane. Budući da nisu slatki puniti ih možete nadjevom po želji.

Sastojci za 14 komada:
400 g glatkog brašna
100 g brašna manitoba
250 g maslaca
230 g vode sobne temperature
40 g maslinova ulja
15 svježeg kvasca
10 g šećera
10 g soli

Za dekoraciju:
1 žutanjak
crni i svijetli sezam

Priprema: U vodi sobne temperature otopiti kvasac. U drugoj posudi pomiješati obje vrste brašna, dodati vodu s kvascem i šećer. Izraditi mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim dodati ulje i nastaviti »raditi« s mikserom dok se svo ulje ne upije u tijesto. Posljednju dodati sol i nastaviti »miksati« nekoliko minuta. Tijesto oblikovati u kuglu i ostaviti da se diže oko dva sata u posudi pokrivenoj plastičnom folijom.

Maslac (ne smije biti niti previše mekan, niti previše tvrd) staviti na pobrašnjenu površinu, pobrašniti po površini, i razvaljati u oblik kvadrata dimenzija 20x20 centimetara i debljine pola centimetra. Razvaljani malsac obložiti plastičnom folijom i staviti u hladnjak.

Kada se tijesto diglo razvaljati ga u kvadrat dimenzija 30x30 cm, u sredinu položiti maslac (tako da vrhovi razvaljanog maslaca budu na sredini stranica tijesta). Preklopiti rubove (kao pismo). Ostaviti da se odmara 15 minuta u hladnjaku, a zatim razvaljati po dužini. Dobit ćete pravokutnik dužine oko 44 cm. Tri puta ga preklopite i stavite u hladnjak na pola sata. Ponovo razvaljati i ponovo preklopiti tri puta. Ponovo staviti u hladnjak na pola sata.

Ponoviti postupak još jednom. Posljednji put tijesto neka odmara oko dva sata (ili preko noći).

Tijesto razvaljati na 2 do 3 mm i moralo bi biti 75 cm dugo i 15 cm široko. Rezati trokute, lagano razvući svaki prstima i zarolati u kroasan. Svaki premazati razmućenim jajetom i posuti željenom vrstom sezama.

Pustite ih da se dižu oko sat i pol na sobnoj temperaturi. Kroasane peći oko pola sata u pećnici zagrijanoj na oko 200 stupnjeva.
Ako želite kroasane možete i zamrznuti. To činite prije posljednjeg dizanja. Odmrznute kroasane premažite jajem i pospite sezamom te pustite oko sat i pol na sobnoj temperaturi. Tek ih tada pecite.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.