Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Autohtoni proizvodi

Okusi i mirisi otoka Korčule iz OPG-a Grbin

Okusi i mirisi otoka Korčule iz OPG-a Grbin
Okusi i mirisi otoka Korčule iz OPG-a Grbin
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2017. u 13:55 2017-12-16T13:55:00+01:00

Obzirom da odlično poznajemo bilje i na djedovini uzgajamo sve što nam je blisko, sastojaka ne manjka. Količine su ograničene jer nam je  bitno da sve bude  prirodno, a priroda diktira količine, kažu u OPG-u Grbin

Svatko od nas među svojim prijateljima ima nekog gastro znalca ili osobu koja voli kušati nešto novo. Hoće li džem ili rakija od manjige biti dobar izbor? Ma, ma... Što? Manjiga, odnosno planika ima okrugle plodove, debljine oko dva centimetra, narančastocrvene boje, a kora im je bradavičasta i točkasta, slična jagodi. Dozrijeva u listopadu, a s plodovima i cvjetovima dočekuje Božić. Zreli plodovi sadrže alkohol i ako ih se više pojede, osoba se može i lagano opiti, no kažu – sutra je neće boljeti glava. Plodovi su bogati vitaminom C. Između ostalog, nekada su Korčulani od manjige radili i brašno. U kozmetici se dodaje kremama za njegu lica, jer omogućava tamnjenje kože i zaustavlja proces starenja, a čaj je dobar za liječenje prostate i šećerne bolesti.

Radije bi liker od nefule? Čudesna nefula ili nespola, relativno je nepoznato, neiskorišteno, poludivlje suptropsko voće. Raste, između ostalog, ispred poljske kućice na Duži, a njeno cvjetanje i jak, ugodan, bademkast miris ispune cijelo imanje. Sočna, slatka, trpka, zbilja posebna. Sto posto prirodna, savršena delicija.

Džemovi razni i onaj od limuna, zbilja neobičan i izrazito fin. Također i »limited edition« rakija od rozuline, specifične vrste ruže koja raste na par lokacija na Korčuli. Mindulati, arancini, limuncini, med, maslinovo ulje, sapuni... Sve iz prirode, od sastojaka koji su prikupljeni i uzgojeni isključivo na otoku Korčuli.

– Obzirom da odlično poznajemo bilje otoka Korčule i na djedovini uzgajamo sve što nam je blisko, sastojaka nam ne manjka. Količine su ograničene jer nam je izuzetno bitno da svi sastojci budu apsolutno prirodni, a priroda diktira količine, kažu na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Grbin iz Vele Luke, koje se bavi uzgojem, preradom i proizvodnjom domaćih proizvoda na tradicionalni način, po starim receptima, a cilj im je promovirati okuse i mirise otoka Korčule, te ujedno obogatiti i turističku ponudu omogućujući gostima da sa sobom ponesu domaće i autohtone suvenire. Za razliku od proizvoda »s trake«, njihovi imaju dušu, a ponekad se u njima nađe, kao što se dalo zaključiti, i neki neobičan ili barem manje poznat sastojak.

– Znate ono kad na osami uberete neki plod, gotovo poludivlji, daleko od bilo kakvog onečišćenja, a njegov okus vam prostruji kroz tijelo i u sekundi vas vrati u djetinjstvo? E, to je OPG Grbin. Cijeli se život bavimo poljoprivredom za vlastite potrebe, uživamo u blagodatima zdrave hrane i prirodnih lijekova koje su koristili naši stari, no 2012. je zapravo naša prva godina. Ideju nam je dala naša draga teta Dijana, uz to i puno podrške, korisnih savjeta i informacija. Odluka je pala, i mama se posvetila isključivo obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i počela kuhati džemove, spravljati likere, slastice, kreme... Kad smo pronašli šarmantan prostor podno Crkve Sv. Josipa, želja se ostvarila i naš mali raj, konoba Luška kredenca je otvoren. Tamo, osim što možete odabrati nešto za sebe, možete i degustirati sve naše proizvode, čuti neke od starih savjeta, u svakom slučaju ugodno pročavrljati. Sami smo osmislili imidž, sami radimo i dizajn, uglavnom usavršavamo se na svim područjima.

Vođeni time da je kvaliteta proizvoda primarni cilj, misao vodilja, a da će obzirom na trud i entuzijazam i zarada doći, Grbinovi izrađuju proizvode prema starim receptima koji ne poznaju aditive. Jutro najčešće provode u prirodi; obrađuju, skupljaju, sade, pa pauza za ručak, a popodne opet priroda ili proizvodnja. Večer je opuštajuće radna – pakiraju se proizvodi ili se pripremaju sastojci, ali sve je to gušt zbog kojeg se i bave ovim poslom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija