Zdravo i ukusno

Novi hit u gastro svijetu: Vegetarijanske Budine posudice savršen su međuobrok ili lagana večera

P. N.

Budine posudice veliki su hit u gastro- svijetu, zdrave su i prepune voća i povrća, a sastojke možete prilagoditi svom ukusu



Budine posudice naziv je za šareni, zdravi i fini vegetarijanski obrok prepun voća i povrća koji se poslužuje u zdjelicama, a zbog svog izgleda podsjećaju na Budin trbuščić, otkuda su dobile i svoje ime. Od čega se sve sastoje Budine posudice? Mogućnosti kombiniranja okusa i tekstura su nepregledne, no najčešće su prepune povrća, mahunarki i žitarica. Budine posudice mogu poslužiti kao savršen međuobrok ili lagana večera, vrlo ih je jednostavno pripremiti, a sastojke možete kombinirati ovisno o vašem ukusu.


U nastavku donosimo recept za vegetarijansku Budinu posudicu sa kvinojom, slanutkom i avokadom.


Sastojci:




Kvinoja


1 šalica kvinoje koju ste isprali hladnom vodom


2 šalice vode


Slanutak


1 i ½ šalice skuhanog slanutka


malo maslinovog ulja


½ žličice soli


½ žličice slatke crvene paprike


1 žličica chilli praha


1/8 žličice kurkume


½ žličice suhog origana


Umak od crvene paprike


1 paprika babura kojoj ste odstranili sjemenke


2 žlice maslinovog ulja


Sok pola limuna


½ žličice papra


½ žličice soli


½ žličice slatke paprike


¼ šalice svježeg korijandera


Dodaci


Salata, miješano povrće po ukusu


Avokado


Sezamove sjemenke


Priprema:


1. Skuhajte kvinoju: dvije šalice vode stavite u manji lonac i kada zavrije, dodajte kvinoju. Kuhajte otprilike 15 minuta ili dok kvinoja ne apsorbira svu vodu. Maknite s vatre i pustite poklopljeno otprilike 10 minuta kako bi kvinoja upila moguće ostatke vode.


2. Pećnicu zagrijte na 220°C. U zdjelu ubacite slanutak, promiješajte s maslinovim uljem i začinima, a zatim prebacite na pladanj za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom. Pecite slanutak 15- 20 minuta, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.


3. Za pripremu umaka, sastojke ubacite u blender i izmiksajte do glatke smjese. Okusite i dodajte začina po želji.


4. Vrijeme je da složite svoju Buda posudice: u dvije zdjelice dodajte kvinoju, povrće, avokado i slanutak. Prelijte crvenim umakom i posipajte sezamovim sjemenkama.


5. Uživajte!




Izvor: wellandfull.com


Foto: wellandfull.com


Budine posudice, vegetarijanski obroci