Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4
Sutra: 14° 14° 4
15. studenoga 2019.
Kazaljke naprijed

Noćas počinje ljetno računanje vremena, danju više nisu obavezna kratka svjetla

Noćas počinje ljetno računanje vremena, danju više nisu obavezna kratka svjetla
Noćas počinje ljetno računanje vremena, danju više nisu obavezna kratka svjetla
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2017. u 7:34 2017-03-25T07:34:00+01:00

Ljetno računanje vremena ove će godine završiti 29. listopada u 3 sata pomicanjem za jedan sat unatrag

Ljetno računanje vremena, sukladno Uredbi o računanju vremena, počinje u nedjelju, 26. ožujka, u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

Svrha je toga postupka bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Uveden je kao mjera uštede energije, jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece.

S početkom ljetnog računanja vremena, mijenjaju se razdoblja dnevnih tarifa, obavještavaju iz HEP-a.

Električna će se energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Zbog pomicanja kazaljki jedan sat unaprijed i na prugama HŽ Infrastrukture organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

Za najveći broj vozila, prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom  vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Isto tako, dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika očekuje se sve više vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama radi čega se vozačima ostalih vozila prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom savjetuje da obrate veću pozornost na ove kategorije sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. 

Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, dodatno podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.  

Bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećamo da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti.

Ljetno računanje vremena ove će godine završiti 29. listopada u 3 sata pomicanjem za jedan sat unatrag.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.