NEŠTO DRUGAČIJE

Volite goveđe pečenje, zašto ne biste pripremili roast beef u soli

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Za ovo jelo treba koristiti krupnu sol, nikako sitnu, jer bi meso moglo biti preslano



Već smo pisali o roast-beefu, odnosno pečenoj govedini, tipičnom glavnom jelu koje potječe iz Velike Britanije. Naučili smo vas kako izgleda klasičan način priprema, danas je red na pripremi uobičajenoj za ribu – meso pečeno u krupnoj soli.


Sastojci za 6 osoba:  650 g govedine (napomenite mesaru za što vam treba), 2 kg krupne soli, 5 g ružmarina, 5 g lovora, 5 g timjana, 30 g vode


Priprema: Začinsko bilje oprati, posušiti i nasjeckati. Meso očistiti od masnoća i žilica te ga zavezati kuhinjskim koncem. Zatim ga dobro »izmasirati« začinskim biljem. Uzeti duboku posudu za pečenje, na dno staviti oko 2 centimetra soli i na nju položiti meso. Meso dobro obložiti s oko 2 centimetra soli.




Peći 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon isteka vremena za pečenje posudu s mesom izvaditi iz pećnice i ostaviti ga da se odmara 10 minuta. Zatim pomoću žlice i moža ukloniti svu sol. Tek tada meso narezati na ploške.


Ako niste ljubitelj »krvavog« mesa tada vrijeme pečenja produžite za još pet minuta. Ovo jelo najbolje je jesti toplo, ostatke zamotati u foliju i čuvati u hladnjaku do tri dana.