Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Danas dva, sutra pedeset

UZNEMIRENI ISTRIJANI Talijani dobili dozvole pa traže tartufe u Motovunskoj šumi

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2017. u 8:54 2017-10-08T08:54:31+02:00

Iako Talijani nemaju iskaznicu komercijalnih gljivara, dobivaju dozvole za vađenje tartufa pa se radi o nelojalnoj konkurenciji

BUZET »Danas dva, sutra pedeset«, revoltirano su komentirali tartufari vijest da su se u potragu za skupocjenom podzemnom gljivom u Motovunskoj šumi upustila i dva talijanska tartufara, iako i u Italiji imaju staništa tartufa. »Kod njih su, navodno, šume u regiji Piemonte poplavljene, pa su došli u Hrvatsku«, rekli su nam uznemireni Buzećani.

Predsjednik Udruge tartufara »Istra« Darko Muzica potvrdio je da su ga članovi Udruge obavijestili da su dva Talijana sa psima u Motovunskoj šumi u potrazi za tartufima te da se ne radi o turistima, već o profesionalnim tartufarima koji su uredno ishodovali dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama koju izdaju Hrvatske šume, Uprava šuma Podružnica Buzet putem svojih nadležnih šumarija. Cijena sezonske iskaznice je 1.700 kuna, 850 kuna za mjesečnu te 500 kuna za tjednu.

– Obratio sam se buzetskoj Šumariji i dobio informaciju da je takvih slučajeva bilo i prethodnih godina, doduše također u malom broju i da se izdavanje dozvola stranim državljanima ne kosi s njihovim pravilnikom. Na moje pitanje imaju li talijanski tartufari iskaznice komercijalnog sakupljača podzemnih gljiva koju domaći tartufari moraju imati, uzvratili su mi da to nije u njihovoj ingerenciji te to ne provjeravaju. Naši su tartufari revoltirani, jer oni ne mogu, ili je to jako teško, ići u sakupljanje tartufa u druge države, dok inozemni tartufari kod nas mogu bez ikakvih problema.

Kontaktirat ću Ministarstvo zaštite okoliša da se očituje o ovoj problematici, a vjerojatno i druga resorna ministarstva, jer pitanje je i pridržavaju li se talijanski tartufari pravilnika o zaštiti gljiva i načina vađenja tartufa, imaju li radne dozvole, što rade s tartufima, da li ih prodaju ili iznose izvan države. Ukratko, puno je otvorenih pitanja na koje ćemo tražiti odgovore, rekao nam je predsjednik Udruge tartufara »Istra« Darko Muzica.

– Problem je što bi Talijani, kad nema tartufa u Italiji, mogli dolaziti u Istru, a mi kad nema tartufa kod nas ne bi mogli tamo, žale se domaći tartufari.
Prema važećem pravilniku o zaštiti gljiva, sezona bijelog tartufa započela je 15. rujna i traje do 31. siječnja, tartufi se smiju sakupljati uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure i nema vremenskog ograničenja, odnosno dozvoljeno je sakupljanje tartufa noću. Tartufari mogu u Motovunsku šumu uz potrebne dozvole; iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva, kao i dozvolu za sakupljanje podzemnih gljiva u državnim šumama koja se može ishoditi u Hrvatskim šumama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija