Foto Istock
Sezona maruna i kestena još traje, Sandra Matić s nama je podijelila recepte za tri ukusne slastice
Sandra Matić voli pripremati slastice i eksperimentirati sa sezonskim namirnicama. S nama je podijelila tri svoja recepta: roladu s marunima, mandarina-marun kekse i Sandrinu jesen-tortu
Rolada s marunima
Sastojci za biskvit: 10 jaja, 10 žlica šećera, 3 vanilin šećera, 1 prašak za pecivo, 200 g oraha
Sastojci za kremu: 200 g čokolade sa 70 posto kakaa, 4 jaja, 100 g šećera, 380 g maslaca, 200 g kuhanih maruna
Priprema biskvita: Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, a žutanjke, šećer i vanilin šećer izmiksati. U smjesu sa žumanjcima (i dalje miksajući) naizmjence dodavati po jednu žlicu oraha pomiješanih s praškom za pecivo i bjelanjke. Peći 30-ak minuta na 170 stupnjeva Celzija.
Priprema kreme: Čokoladu, jaja i šećer kuhati na pari dok se šećer potpuno ne otopi. Smjesu ohladiti i potom u nju umiješati maslac. Dodati marune i sve dobro povezati. Kremom premazati biskvit, uviti u roladu i u hladnjaku ohladiti. Roladu ukrasiti šlagom ili ostatkom kreme, posuti marunima i uživati u njoj.
Mandarina-marun keksi
Sastojci: 150 g margarina sobne temperature, 140 g šećera, 1 jaje, naribana korica 2 mandarine, 250 g glatkog brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, 1 žlica soka mandarine, 170 g kuhanih maruna
Priprema: Izmiksati margarin i šećer, dodati jaje i opet sve dobro izmiksati. Dodati ostale sastojke i miksati kako bi se sastojci dobro povezali. Rukom oblikovati kuglice i poslagati ih u protvan obložem papirom za pečenje. Na temperaturi od 180 stupnjeva Celzija peći 8-9 minuta.
Sandrina jesen-torta
Sastojci za biskvit: 100 g maslac, 150 g šećera, 2 jaja, 1 žumanjak, 150 g naribane bundeve, 170 g kuhanih maruna, 60 g oštrog brašna
Sastojci za kremu: 3 dl slatkog vrhnja, 3 žlice šećera u prahu, 2 vanilin šećera, 250 g mascarpone sira