Recept

Topli minestrone za hladne dane

P. N.

Da bi bili sigurni da ćemo nakon pjata maneštre biti siti u nju stavite tjesteninu i poslužite ju s kuhanom kobasicom



Iako zima ovih dana baš i ne pokazuje svoje pravo lice topla maneštra svejedno godi. Upravo jednu takvu predstavljamo danas. Kako bi bila što ukusnija najbolje je koristiti što više vrsta suhi mahunarki, a najjednostavnije je kupiti gotovi miks u kojem već ima nekoliko vrsta graha, leće, suhog graška, ječma…


Ako sami radite miks tada pazite da sve mahunarke imaju približno isto vrijeme kuhanja. Da bi bili sigurni da ćemo nakon pjata maneštre biti siti u nju stavite tjesteninu i poslužite ju s kuhanom kobasicom.


Sastojci za 4 osobe: 300 g tjestenine za maneštru, 300 g miješanih mahunarki, 30 g stabljike celera, 30 g mrkve, 30 g kapule, 1 režanj češnjaka, 1,2 l povrtnog temeljca, 40 g korice parmezana (ili nekog drugog tvrdog sira), 100 g pasate od rajčica, 2 lista lovora, 2 grančice ružmarina, sol, maslinovo ulje




Priprema: Dan ranije mješavinu mahunarki valja oprati u hladnoj vodi ostaviti da se namaču preko noći. Dan kasnije namočene mahunarke operite pod mlazom hladne vode i ocijedite.


U dubokom loncu na maslinovom ulju desetak minuta dinstati sitno sjeckani češnjak, kapulu, mrkvu i celer. Dok se povrće dinsta koncem vezatati lovor i ružmarin kako bi ih kasnije lakše izvadili. Sa kore od sira nožem ostružite vanjski dio. Kada je povrće u loncu »povenulo« dodati mahunarke i 9 dcl povrtnog temeljca. Zatim dodati pasatu od rajčice, aromatično bilje, koru od sira i promiješati. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Nakon isteka vremena ukloniti začinsko bilje i koru od sira. Dodati ostatak povrtnog temeljca, posoliti i kad ponovo zakuha ubaciti tjesteninu. Kuhati onoliko koliko piše na pakiranju tjestenine. Poslužiti toplo i po želji posuti ribanim parmezanom.