Ideja

Spoj slatkog i slanog: Bruschette sa smokvama i pršutom

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Smokve su na Mediteran došle iz Indije, a smatraju se jednom od najstarijih kultiviranih voćki



Već smo pisali o smokvama voćki koju je najbolje jesti svježu. Ukoliko ste spremni eksperimentirati kombinirajte ih sa sirom, pršutom pa čak i rikulom. Današnji prijedlog jest slatko-slana kombinacija s pršutom koju možete poslužiti kao predjelo ili samostalan zalogaj na druženju s prijateljima. 


Sastojci za 4 bruschette: 200 g kruha (najbolje ciabatta), 200 g smokava, 100 grama pršuta, 200 g mekog kozjeg sira (ako vam je prejak okus pomiješajte razblažite ga žlicom mascarponea), vlasac, sol, papar, 20 g meda


Priprema: Kruh narežite na 4 ploške i pecite na gril tavi 2-3 minute sa svake strane. Kozji sir pomiješajte s narezanim vlascem, posolite i popaprite. Smokve narežite na polovice, a zatim svaku polovicu na tri dijela, a zatim ih poprskajte medom.




Tako pripremljene smokve kratko popecite na gril tavi. Smjesom od sira namažite kruh, stavite plošku pršuta i gore poslažite smokve. Poslužite odmah.