Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 3
Sutra: 14° 14° 3
14. studenoga 2018.
Vege ručak

Spoj povrća i sira: Zimska parmigiana

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2018. u 10:37 2018-01-24T10:37:56+01:00

Glavnu ulogu u ovom receptu igraju krafiol, cikla i kelj, dakle pravo zimsko povrće, a umjesto mozzarelle koristi se polumasni kravlji sir

Iako je zima godišnje doba kada nema velikog izbora svježeg voća i povrća, još uvijek ga je dovoljno da bi njime pripremali ukusna jela. Parmigiana je pravo ljetno jelo, a njeni su glavni sastojci patlidžani, mozzarella, rajčice i parmezan, no pronašli smo recept za njenu zimsku verziju. Glavnu ulogu igraju krafiol (cvjetača), cikla i kelj, dakle pravo zimsko povrće, a umjesto mozzarelle koristi se polumasni kravlji sir.

Sastojci za pleh od 22 x 22 cm: 500 g karfiola, 300 g cikle, 500 g korijena koromača, 400 g očišćene butternut tikve, listovi kelja, 300 g polumasnog topljivog kravljeg sira, 100 g parmezana, 50 g maslaca, maslinovo ulje, sol, papar, nekoliko listića kadulje, 1 grančica ružmarina, 1 režanj češnjaka

Priprema: Svo povrće prije slaganja valja speći u pećnici. Zato bi bilo idealno da pečete dvije vrste zajedno, na dva odvojena pleha. Tikvu oguliti i narezati na tanke ploške, posložiti na masni papir, malo posoliti, popariti, pokapati uljem te peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Ako imate pleh više isto napravite i s ciklom koju ste ogulili i narezali na tanke ploške.

Karfiol oprati u komadu i pažljivo rezati na ploške. Njega možete peći istovremeno kada i koromač koji ste također narezali na tanke ploške. Dok se povrće peče, sir narezati na ploške pomoću gulilice za krumpir. Odvojiti nekoliko listova kelja i posušiti ih.

Zatim pripremite aromatizirani maslac. Na laganoj vatri otopiti maslas s malo maslinova ulja. Dodati kadulju, neoguljeni češnjak i grančicu ružmarina. Ukloniti s vatre čim počne poprimati tamniju boju. Procijediti, a kadulju sačuvati.

Namašćeni kalup premazati maslacem, i slagati sve vrste povrća, posuti ploškama sira i parmezanom. Slagati dok ne potrošite svo povrće. Posljednji sloj neka bude od obje vrste sira koje valja pokapati aromatiziranim maslacom.
Peći 35 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti toplo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka