Recepti za ledene slastice

Sladoledi bez glutena i laktoze

P. N.

Finci su ludi za sladoledom i jedu ga na kilograme

Finci su ludi za sladoledom i jedu ga na kilograme

Za svaki recept koji su osmislile finske blogerice potrebno je samo nekoliko jednostavnih sastojaka, ne treba čak ni aparat za sladoled



Sanjate o velikoj porciji kremastog sladoleda, nakon koje se osjećate sretno i lagano?


Taj je san upravo postao java. Zvuči li to predobro da bi bilo istinito? Zapravo, radi se o tome da je potrebno zamijeniti slabu kvalitetu visokom – a vaše tijelo će to obožavati, smatraju finske blogerice i autorice kuharice »Veganski sladoled« objavljene u izdanju Planetopije.


Virpi Mikkonen i Tuulia Talvio osmislile su recepte koji će zauvijek promijeniti kakve sladolede sanjate, spravljate i jedete.




Finci su ludi za sladoledom i jedu ga na kilograme – unatoč hladnim zimama, Finska je zapravo jedan od najvećih potrošača sladoleda na svijetu.


Iako su autorice sada obožavateljice zdrave hrane, to nije bilo uvijek tako. Obje su nekad jele kupovni sladoled – i mnoštvo druge procesuirane  hrane.


No, kada su se zbog zdravstvenih razloga prebacile na cjelovitu prehranu bez mliječnih proizvoda, glutena i rafiniranih šećera, obje su osjetile golemu razliku u zdravlju što ih je uvjerilo da ostanu na ovom putu.


Za sebe kažu da su pravi sladoledni manijaci, ali kada su počele jesti cjelovito i zdravo, željele su da i njihove slastice budu takve. Tako su počele smišljati zdrave alternative i oduševljeno otkrile da veganske inačice imaju i bolji okus nego tradicionalne poslastice.


Otkrile da su voće i različite vrste biljnih mlijeka i orašastih plodova najbolji sastojci za savršeni sladoled. A najbolje od svega? Za svaki recept kojeg su osmislile potrebno je samo nekoliko jednostavnih sastojaka, ne treba čak ni aparat za sladoled.


Od klasičnih okusa kao što su jagoda i čokolada, kremastih lizalica s borovnicom do slatko-slanog sladoleda s karamelom i kokicama, od trostruko čokoladnog frapea s metvicom do sladoledne torte s trešnjama – recepti se nižu. Okrenite novu stranicu u svom sladolednom životu.



Sladoledna krema od čokolade i mente


Sastojci: 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležala u hladnjaku preko noći),  2 smrznute banane,  1 žličica spiruline, po želji (za boju),  1 žlica javorovog sirupa ili drugog zaslađivača,  šaka svježih listova metvice,  kap ekstrakta paprene metvice,  1/3 šalice (80 ml) komadića sirovih zrna kakaa ili naribane sirove/ tamne čokolade.


Priprema: Otvorite limenku kokosovog mlijeka, izvadite gustu bijelu kremu i stavite je u blender. Dodajte banane, spirulinu ako je upotrebljavate, javorov sirup, listove svježe mente i ekstrakt paprene metvice pa miksajte dok ne postane glatko. Po potrebi stružite sadržaj sa stijenki blendera prema sredini. Probajte i po želji dodajte još zaslađivača ili metvice. Dodajte oko dvije trećine komadića kakaovih zrna i nježno umiješajte žlicom. Razdijelite u zdjelice, pospite preostalim komadićima kakaovih zrna i uživajte.



Čokoladni kremasti štapići s preljevom od čokolade


Sastojci: 2 zrele banane, 3 žlice maslaca od badema ili nekog drugog maslaca od orašastih plodova ili sjemenki po vašem izboru, 3 žlice sirovog ili nezaslađenog kakaa u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1/2 šalice (120 ml) nezaslađenog bademovog ili drugog biljnog mlijeka (za kremasti štapić), a za preljev od bijele čokolade još 1 šalica (240 ml) sirovog kakao maslaca, otopljenog, 1 šalica (240 ml) sirovih makadamija oraščića, 1/4 šalice (60 ml) rižinog slada ili meda malo kokosovog ili nezaslađenog bademovog mlijeka ili vode, po želji.


Priprema: Sve sastojke osim onih za preljev stavite u blender i miksajte dok ne postane glatko. Ulijte mješavinu u kalupe za sladoled, umetnite štapiće i zamrznite na 4 do 6 sati, dok se ne stisnu. Pripremite papir za pečenje i stavite sa strane. Stavite kakao maslac, makadamija oraščiće i rižin slad u blender velike snage i miksajte dok ne postane glatko. Dodajte malo kokosovog mlijeka u mješavinu ako je pregusta. Kad se sladoledi stvrdnu, izvadite ih iz kalupa (lakše će izaći ako kalup na trenutak umočite u vruću vodu) i umočite ih u preljev od bijele čokolade. Premjestite ih na papir za pečenje i vratite u zamrzivač na trenutak kako bi se bijela čokolada stisnula. Poslužite i uživajte.